Desencallat, finalment, el pressupost del Parlament. Després que fa un mes s'aprovés a la Mesa de la cambra un projecte de pressupost amb els vots de Cs, JxCat i PP, i provoqués una nova crisi entre els dos socis independentistes, aquest dimarts l'òrgan rector ha aprovat una nova proposta. JxCat i ERC han arribat a un acord i han aconseguit sumar-hi un ampli consens dels grups. Hi han votat a favor Cs, JxCat, ERC i PSC, mentre que CUP i PP s'han abstingut i els comuns hi han votat en contra. 

Els nous comptes inclouen un 1,1% d'augment salarial dels diputats –en la primera proposta era de l'1,75%– i 50.000 euros més per actes i conferències del Parlament. Segons fonts de la presidència de la cambra, aquest augment en celebracions servirien per acollir els actes de l'Assemblea de la Francofonia. Justament aquest dimarts la Mesa també ha acordat acollir aquesta cimera al Parlament la tardor vinent. La votació, que s'ha fet en paral·lel a la del pressupost, ha rebut el vot contrari de Cs.

Ciutadans s'irrita i amenaça amb canviar el vot

Tot i el retorn al consens, l'aprovació del nou projecte no ha estat exempta de polèmica. El fet que s'hagi publicitat que l'augment de la partida pressupostària es podria destinar als actes de l'Assemblea de la Francofonia ha irritat Cs que, en roda de premsa, ha avisat que si és aquest el motiu es replantejaran el seu vot. Més tard, fonts del partit han volgut aclarir que han votat a favor dels nous comptes perquè no incloïen cap partida per la Francofonia i han avisat que no acceptaran "cap modificació d'aquest acord". 

Un cop aprovat per la mesa, el pressupost ha de passar ara pel ple del Parlament i, un cop s'hagi aprovat, s'inclourà als comptes de la Generalitat pel 2020. És aquí on Cs podria canviar el vot, però podria tirar endavant igualment amb el suport de JxCat, ERC i el PSC.

D'on ve la polèmica?

El passat 14 de gener la Mesa de la cambra va aprovar el projecte de pressupost amb els vots de Cs, JxCat i el PP, mentre que ERC, PSC i la CUP s'hi van abstenir i els comuns hi van votar en contra. Aquella polèmica aprovació va provocar una nova crisi entre els dos socis independentistes, JxCat i ERC. Fonts properes al president Roger Torrent acusaven al vicepresident Josep Costa de nou voler incloure dues partides imprescindibles pels republicans: una per a fer difusió dels actes dels 40 anys del Parlament i l'altra per a la celebració de l'Assemblea de la Francofonia a Catalunya, prevista per la tardor. A més, es declaraven en contra de la pujada salarial. 

La polèmica, i sobretot les acusacions de "pacte" entre JxCat i Cs i PP, van fer que tots tres partits retiressin el suport a la proposta, que quan va arribat al ple cap partit hi va donar suport. 

Finalment, però, els dos socis independentistes han aconseguit refer la proposta i han arribat a un acord amb Cs i PSC per tirar-lo endavant. Els nous comptes no inclouen la partida per a la difusió dels actes dels 40 anys, però sí un augment de 50.000 euros per a la partida d'actes que, segons els independentistes, podria anar destinada a la Francofonia. Ara, l'aprovació definitiva dels nous comptes serà inclosa en l'ordre del dia del proper ple i, si s'aprova, passarà a formar part dels comptes de la Generalitat, que està previst que superin la fase definitiva el 18 de març.