Ciutadans considera que les crítiques a la seva comptabilitat recollides en el darrer informe del Tribunal de Comptes, en el qual es fa una fiscalització dels partits polítics per als exercicis 2014 i 2015, es deuen a una diferència d'"apreciació comptable" de determinats conceptes. Fonts de la formació taronja han explicat que es tracta simplement d'una qüestió d'apreciació comptable", ja que "el Tribunal de Comptes considera que cal comptabilitzar uns recursos quan es concedeixen" i a Ciutadans els comptabilitzaven "quan s'ingressaven".

Així ha reaccionat la formació de Rivera als resultats de l'Informe de fiscalització dels estats comptables dels partits polítics i de les aportacions percebudes per les fundacions i altres entitats vinculades o dependents d'ells, exercicis 2014 i 2015, aprovat pel ple del Tribunal de Comptes el passat 21 de desembre i posteriorment remès al Congrés. En aquest informe, l'òrgan fiscalitzador es nega a donar la seva conformitat a la comptabilitat del 2015 de nou formacions polítiques, entre elles Ciutadans, perquè detecta massa incidències, deficiències i discrepàncies que, al seu parer, impedeixen reflectir adequadament la situació financera i patrimonial del partit.

Ciutadans diu tenir les "mans netes"

El portaveu de Ciutadans al Parlament i membre de l'Executiva del partit, Carlos Carrizosa, ho ha excusat en "una diferència de criteri quant al moment de declarar les subvencions", ja que Cs les va registrar quan les va rebre, en comptes de reportar-les. "Em sembla una qüestió purament formal, no de fons", ha declarat a La Sexta, afegint que corregiran tot el que calgui corregir.

Carrizosa ha assegurat que el seu és un partit "amb les mans absolutament netes", amb una "imatge de transparència i netedat" i un referent en matèria de lluita contra la corrupció. Segons ha manifestat, no és la primera vegada que "s'utilitzen qüestions purament formals per fer soroll" pel que fa als comptes de Cs, fet que atribueix a la "por" que li poden tenir altres partits.

En aquest context, ha recordat que el PP, que ha demanat explicacions a la formació sobre els seus comptes, és "un dels partits amb més corrupció d'Espanya" i que té pendent el judici de la trama Gürtel i els papers del seu extresorer Luis Bárcenas. "No sé si pretén rescabalar-se del fracàs que els aventura un futur gris en l'àmbit nacional", ha comentat, referint-se aparentment a la baixada del PP i la pujada de Cs en les enquestes sobre intenció de vot.

Els errors als comptes

El partit liderat per Albert Rivera no va presentar les comptabilitats dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes, en les Corts de Castella i Lleó i en l'Assemblea d'Extremadura, ni les dels grups polítics de 574 entitats locals, entre elles cinc grups polítics en les diputacions provincials; una absència de dades que limita el procés fiscalitzador. A més, el Tribunal de Comptes assenyala la "importància quantitativa" d'una sèrie d'excepcions referents a la sobrevaloració de l'actiu no corrent, la infravaloració de les despeses i els passius en les fiances de les seus del partit, errors i omissions en el registre comptable de les entrades i sortides de fons en la tresoreria dels grups institucionals.

També esmenta la no inclusió en el passiu corrent dels deutes a llarg termini amb entitats de crèdit, la falta de registre de diferents subvencions públiques i assignacions i les deficiències en les despeses de personal i les despeses d'explotació.

L'organisme fiscalitzador va detectar "nombroses discordances" entre la documentació justificativa facilitada per Cs i els registres comptables, observant omissions de moviments de la tresoreria, errors en els seguiments de saldos i pagaments a creditors, així com duplicitats en la comptabilització de despeses.

Així mateix, l'informe apunta a incompliments per part de Cs que podrien constituir infraccions recollides en la Llei Orgànica de Finançament de Partits Polítics. Concretament, diu que el 2015 va registrar com a donacions en espècie determinats pagaments, per import acumulat de més de 14.000 euros, efectuats per terceres persones, de factures electorals emeses a nom del partit. La llei prohibeix que els partits acceptin que, directament o indirecta, terceres persones assumeixin de forma efectiva el cost de les despeses que generi la seva activitat.