Penúltim dia de 2018. Moment per fer balanç de l'any i intentar endevinar què ens portarà el 2019. Els principals mitjans espanyols han dedicat les —pràcticament— últimes portades de l'any a fer les seves apostes de cara a l'"any electoral", com el defineix El País, que comença l'1 de gener.

Aquest rotatiu ja ens avança la "batalla" política que es prepara al ring polític espanyol, amb canvis d'estratègia inclosos. La raó d'aquests canvis i corredisses d'última hora és fàcil: l'entrada del partit ultradretà Vox a la institucions després dels seus inesperats resultats a Analusia.

Davant d'això, el diari augura un any amb Pedro Sánchez i el PSOE "buscant temps" per consolidar el seu govern, mentre l'exportació de l'"exemple andalús" és una opció temptadora per al PP i Cs. Mentrestant, a l'independentisme només li queda, segons el mitja, escollir entre els tres partits espanyols.

elpais.750 (3)

Vox també surt victoriós a la portada d'El Mundo, ja integrat totalment com un partit més de l'escenari parlamentari espanyol i amb un "suport massiu" dels votants del PP i Cs al pacte amb els ultradretans —o "partit de dreta radical", segons el diari. I com a responsable d'aquest escenari després de l'"hecatombe" socialista: la política de Pedro Sánchez amb Catalunya.

elmundo.750 (3)

"2019: Superelectoral": així ho veuen des de La Razón. Serà un any amb eleccions municipals i europees, com a mínim, però no se'n descarten més. Assenyalen com a protagonistes de l'any que ve cinc homes: els líders del PSOE, el PP, Cs, Vox i Podem. En aquest cas, la formació d'ultradreta torna a aparèixer camuflada entre els partits amb més representació al Congrés, sense que tingui ni un sol diputat a la cambra baixa espanyola.

larazon.750 (3)

L'ABC és l'únic que encara no posa la mirada a l'any que ve i es dedica a allargar la cua de la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez. El rotatiu, amb una imatge de l'encaixada de mà entre els dos presidents, afirma que ERC estava en contra dels 21 punts que Torra va presentar a Sánchez en la trobada. També diu que els republicans haurien titllat d'"infumable" la proposta i haurien demanat que no es filtrés "per no debilitar el Govern".

abc.750 (3)