El president del grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha explicat aquest dilluns que la seva formació aposta per distingir la malversació per lucre personal de la resta de casos. En una roda de premsa a la cambra baixa, Asens no ha volgut avançar si el seu grup parlamentari se sumarà a les esmenes sobre malversació que Esquerra Republicana ja ha anunciat que presentarà a la proposició de llei que deroga la sedició per modificar el delicte de desordres públics agreujats.

“No ho hem decidit”, ha manifestat Asens preguntat sobre si Podemos presentarà esmenes o bé si se sumarà a les dels republicans sobre aquesta qüestió. Sigui com sigui, sí que ha deixat clar que el grup parlamentari que ell presideix ja fa temps que diu obertament que “li sembla bé fer una reforma sobre el delicte de malversació”. Segons Asens, la reforma que va fer el PP sobre el delicte de malversació es va fer expressament “per perseguir l’independentisme”; cosa que no pot passar mai “perquè provoca situacions injustes”.

“Com que el 2015, després del 9-N, el PP no va poder jutjar Artur Mas per malversació, va decidir modificar el Codi Penal perquè sí que hi encaixés; es tracta d’una reforma malintencionada que els juristes sempre hem criticat perquè no diferencia el lucre personal de quan no n’hi ha”, ha explicat el diputat dels comuns. “La malversació ha de continuar existint, i això ningú no ho posa en dubte; la qüestió és diferenciar quan hi ha enriquiment personal i quan no n’hi ha”, ha afegit. 

Asens esquiva les crítiques sobre els desordres públics

Davant les crítiques que han aparegut durant els darrers dies sobre una presumpta criminalització de la protesta per part de la nova proposta de PSOE i Podemos, Asens ha volgut deixar clar que, en primer lloc, amb aquesta mesura el delicte de sedició quedaria completament derogat. I, en segon lloc, ha assenyalat que s’està modificant un delicte que ja existia prèviament i que, a parer seu, rebaixa el llistó que “ja va elevar el PP”. “Qui digui que aquesta mesura és pitjor que la del PP està mentint a la ciutadania”, ha afegit Asens.

PP i Junts per Catalunya, al mateix sac

D’altra banda, Asens ha aprofitat el seu discurs per ficar al mateix sac el PP i Junts per Catalunya. Segons ell, totes dues formacions han criticat la proposició de llei que han presentat del bracet PSOE i Podemos per derogar el delicte de sedició. “Hem escoltat que diuen el mateix”, ha dit el diputat dels comuns; i ha carregat contra el fet que “tots dos parlin de traïció”. “Uns parlen de traïció a Espanya i els altres de traïció a Catalunya”, ha dit Asens; a més d’afirmar que “Junts estava en contra dels indults i de reformar el delicte de sedició, cosa que demostra un comportament antipolític que ens agradaria pensar que es deu a la seva irrellevància política”.