El principal diari internacional especialitzat en política, Politico, ha fet un reportatge sobre la independència digital que prepara el Govern català, i els nervis que ha provocat això en el govern espanyol.

"El Govern independentista està multiplicant els esforços per crear el que denomina una República digital, que li permetria exercir alguns poders encara que Madrid imposés una intervenció directa. Però el govern socialista espanyol, que es manté al poder després de les eleccions generals, ha intentat desendollar aquest incipient Estat a l'ombra on line", ha indicat.

Politico apunta que al capdavant del projecte hi ha el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, "un enginyer informàtic format a la Gran Bretanya, que fa broma d'ell mateix i es descriu com "només un paio d'IT".

 

Politico

"L'aposta de Catalunya per la independència digital", titula Politico. "Un decret espanyol bloqueja que els independentistes muntin una República digital"

El mitjà recorda que just abans de les eleccions generals, el president espanyol, Pedro Sánchez, va frenar l'intent de Puigneró de guanyar a Madrid "el control de la política d'Internet a Catalunya". "Encara que la nova llegislació s'aplica a tot el territori espanyol i no fa menció específica de Catalunya, el decret fa referència a "esdeveniments recents i greus que han tingut lloc en part del territori espanyol"", assenyala.

Politico recorda a més que fa pocs mesos va aparèixer de forma anònima des de la societat civil el Tsunami Democràtic, que té 400.000 seguidors a Telegram i que "ha estat fonamental en l'organització de protestes contra la sentència als dirigents polítics catalans". Afegeix que la Guàrdia Civil ha intentat tancar la web de Tsunami.