Dues formacions polítiques amb un discurs contrari a la immigració han irromput a la campanya de les eleccions municipals a Ripoll, al Ripollès. D'entre altres aspectes, comparteixen la visió que la identitat catalana és prioritària i cal posar sobre la taula la "gestió de la comunitat musulmana al poble". 

El fet que des dels atemptats l'agost del 2017 que van protagonitzar joves radicalitzats de Ripoll no hi hagi cap debat polític en matèria d'immigració ha donat protagonisme a aquestes dues noves llistes durant la campanya: Som Ripoll i Front Nacional de Catalunya. A aquest segon, no cal confondre'l amb el Front Nacional històric fundat per exiliats catalans del mateix nom. La resta de formacions polítiques que es presenten als comicis del 26 de maig (JxCat, ERC, PSC i CUP) s'han negat a debatre amb aquestes formacions ja que les consideren "racistes i xenòfobes". En diversos actes de campanya, els candidats a l'alcaldia han desastimat que les dues noves formacions acabin aconseguint representació a l'ajuntament.

Som Ripoll, llista liderada per la candidata d'origen ripollès Ester Gallego, es postula com la "única candidatura fiable en defensa del poble català i contra la immigració". La llista sencera té un caràcter fantasma, ja que cap dels candidats està arrelat al municipi. Gallego, que és també portaveu del partit en l'àmbit nacional i delegada d'una denominada associació Dones Europees contra la Islamització a Catalunya, ha promès que treballarà per "tancar les mesquistes de Ripoll", "eliminar l'àrab de les escoles" i "fer front a l'islamisme". 

Gallego assegura que els atemptats de Barcelona i Cambrils van colpir Ripoll i que "l'islamisme mai tindrà lloc a la població". Un dels actes de campanya de Som Ripoll va tenir lloc davant d'una de les dues mesquites de la vila, on va demanar l'expulsió de l'imam, acompanyada del diputat flamenc Filip Dewinter, un dels principals membres del Vlaams Belang, partit d'extrema dreta. Som Nació condueix la seva campanya en contra de les polítiques d'immigració de l'equip de govern actual i responsabilitza l'alcalde, Jordi Munell (JxCat), de "permetre l'expansió del gihadisme a Ripoll".

La sorpresa d’aquest mandat pot ser el Front Nacional de Catalunya, una llista amb els primers noms de la llista vinculats a Ripoll, i que té com a principal eix d'acció capgirar les polítiques d’immigració, que la candidatura qualifica de molt irresponsables en tots els àmbits de l’administració, "també a l’ajuntament de Ripoll". Sílvia Orriols, que encapçala la llista, troba "inacceptables" les mesures que es van prendre a Ripoll després dels atemptats, "com per exemple pagar psicòlegs als familiars dels terroristes". 

El partit ha negat en un comunitat fonamentar valors "xenòfobs i racistes" i afirma que aquestes qualificacions només es poden entendre "des de la por i els perjudicis". Ara bé, son contundents pel que fa "els assassins gihadistes que van fer miques la imatge de la nostra vila".

La majoria d’integrants de la llista de Front Nacional de Catalunya a Ripoll no té experiència en política activa. L’excepció és Fina Guix, ja destituïda com a regidora de Barris, que anirà de número 2.

L'organització juvenil de l'esquerra independentista Arran ha convocat accions de protesta contra les dues llistes. 

A Ripoll fa dues legislatures que governa JxCat amb Jordi Munell com a alcalde, que compagina el càrrec amb el de diputat al Parlament de Catalunya.