Aquest dilluns al matí han aparegut diversos ninots penjats en ponts de la carretera C-17 i la C-25 amb els logotips dels tres partits independentistes: ERC, JxCat i la CUP. Els ninots van acompanyats d'una pancarta on es llegeix: "Primer avís. Volem la independència" i també es recorda que els tres partits van sumar el 52% dels vots a les darreres eleccions. Així, han reivindicat a les formacions que arribin a una entesa, quan ja fa més de dos mesos de les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya.

L'acció ha estat reivindicada pel Col·lectiu l'Estaca, el mateix grup que va sabotejar dos repetidors de telecomunicacions la nit anterior a les eleccions a Girona i Lleida. També han protagonitzat altres accions d'aquest tipus en els darrers temps.

“L’estaca reivindica l’autoria de les accions dutes a terme avui en compliment del mandat de tots aquells que vam votar l’1 d’octubre.Vam votar i vam guanyar. I després de guanyar a les urnes aquest últim cop amb un 52% i 74 diputats,  l’Estaca exigeix l’acord dels partits independentistes i l’aixecament de la DUI. El poble va votar i va deixar clar que vol la independència, i sense perdre més temps exigim el compliment de les seves demandes”, han exigit en un comunicat.

Investigació oberta

A mig matí els Mossos d'Esquadra ja havien despenjat totes les pancartes i ninots. Segons fonts policials, a banda dels ponts de la C-17 i la C-25, també s'han dut a terme accions similars a la C-15 a l'alçada de Capellades i Vallbona d'Anoia i al Pla de Santa Maria, a Tarragona. Els Mossos obriran una investigació per esbrinar els fets.

L'acció és similar a la que va tenir lloc el desembre del 2017 quan van aparèixer ninots penjats cap per avall amb els logotips de Cs, el PP i el PSC. Societat Civil Catalana i el PP van denunciar l'acció i els Mossos van obrir una investigació.

Negociacions encallades

Des de dimecres de la setmana passada que els equips negociadors d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya no es reunien per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès i l'acord de Govern que l'ha d'acompanyar. Aquest divendres, a última hora de la tarda i a distància, les delegacions dels dos partits es van citar, de manera telemàtica, per intercanviar posicions. Segons fonts coneixedores de la trobada, va ser curta, i va servir per debatre el famós document que els republicans van traslladar als de Puigdemont i que recollia i ordenava les propostes intercanviades al llarg dels d'aquests dos mesos. L'acord s'albira encara lluny. 

Elsa Artadi, negociadora de Junts, va aprofitar una compareixença pública per "desmitificar" —en paraules textuals— l'oferta que els de Junqueras els van fer arribar dissabte. L'aspirant a vicepresidenta de la Generalitat va argumentar que no és res més que un recull de propostes debatudes prèviament i que no incorpora cap novetat. Això sí, Artadi va confirmar que s'està més a prop de tancar una entesa. 

Rellotge en compte enrere

El 26 de maig expira el termini. Si ERC i Junts no es posen d'acord per investir Aragonès, automàticament es dissoldrà el Parlament i es convocaran noves eleccions per a la segona setmana de juliol. Tot i això, les formacions han garantit públicament que no deixaran que això succeeixi. Junts ja ha dit que si no són capaços d'entendre's amb ERC, abans de dur Catalunya a repetir eleccions, facilitaran la investidura i es quedaran a l'oposició. 

Imatge principal: Tres ninots penjats en un punt de la C-17 a Osona / Twitter Ramón Espadaler - ACN