El discurs de Felip VI del 3 d'octubre, més conegut com el discurs de l'"A por ellos", va ser idea i obra del mateix Rei. El diari ABC explica avui com es va gestar un text que en lloc de conciliar va afegir més llenya el foc; el monarca va prometre actuar amb fermesa i donar suport a totes les actuacions que apliqués el govern espanyol, és a dir, el 155. 

Segons l'article, l'aleshores president del govern, Mariano Rajoy, i el rei es van reunir com és habitual i  Felip VI li va entregar a Rajoy un patracol de papers: era el discurs contundent que pensava fer aquella mateixa nit. Després de llegir-se'l, Rajoy no en va tocar ni una coma i la seva única preocupació va ser saber si el monarca parlaria en català. Felip VI li va dir que no, que havia valorat l'opció, però que finalment només s'adreçaria "a la nació" en castellà. 

Després de la reunió, el monarca va activar tota la maquinària per tenir-ho tot a punt i enregistrar el missatge. Segons el mateix diari, amb els sis minuts que va durar el discurs "n'hi va haver prou perquè Felip VI esborrés de cop la sensació que hi havia un buit de poder" i, d'altra banda, per "deixar clar a la comunitat internacional que Espanya seguia considerant Catalunya part del seu territori". 

L'ABC diu que amb aquelles paraules el monarca va aconseguir "retornar l'ànim i l'esperança a molts espanyols i també a molts catalans"; tot depèn, però, del prisma amb què es miri.