La commemoració del setè centenari de la mort de Ramon Llull ha finalitzat aquest dimarts al TNC amb un acte de cloenda que ha combinat les intervencions institucionals amb l’espectacle literari-musical Entre la vinya e el fenollar (Llull i el seu món).

La lectura de fragments de l’obra de Llull, Verdaguer, Vinyoli i Palau i Fabre a càrrec d’actors com Clara Segura, Lluís Soler, Xavier Albertí o Pep Tosar, i l’actuació de Maria del Mar Bonet i la Capella de Ministrers han acomiadat l’Any Llull. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que havia intervingut a l’inici, ha defensat la vigència del “diàleg lul·lià, que no coneixia límits”. Aquest esperit “ens interpel·la clarament avui”, ha remarcat Puigdemont.

L’acte de cloenda de l’Any Llull ha arrancat amb les intervencions institucionals del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del conseller de Cultura, Santi Vila. Puigdemont ha considerat que s’han acomplert els objectius marcats a l’inici d’aquesta commemoració –el novembre de l’any passat– i ha fet un agraïment especial al govern de les Illes Balears per la seva implicació en la celebració d’una figura “que ens agermana en la promoció de la llengua catalana”. Puigdemont s’ha referit també i ha celebrat el recent reingrés de les Balears a l’Institut Ramon Llull.

Entendre el diàleg

El president ha destacat de Llull la seva manera d’entendre el diàleg. “No tenia límits –ha subratllat– a l’hora d’entendre de quina manera s’ha de procurar el diàleg amb qui aparentment estàs més distant, amb qui pretens convèncer”. Aquest “diàleg lul·lià ens interpel·la clarament avui”, ha dit Puigdemont, deixant oberta la interpretació sobre els destinataris de la seva reflexió. 

Prèviament, en la seva intervenció, el conseller Vila s’havia referit també a l’obertura de ment de Llull, malgrat les seves “profundes conviccions” cristianes. Vila ha considerat que “en un temps en què alguns justifiquen els conflictes que tenim en clau de xoc de cultures”, el tarannà de Llull “ens recorda contínuament que sovint aquests s’expliquen per un xoc d’incultures, de barbàrie i d’ignorància”.

Grans noms

Després dels parlaments ha començat l’espectacle de cloenda Entre la vinya e el fenollar (Llull i el seu món). Un espectacle en què grans noms de l’escena teatral com Enric Majó, Clara Segura, Pep Cruz, Lluís Soler, Manel Barceló, Joan Ollé, Pep Tosar i Jordi Oriol han llegit textos representatius de l’obra de Ramon Llull i altres fragments d’autors com Verdaguer, Joan Vinyoli, Palau i Fabre i de joves creadors contemporanis catalans.

A més de la lectura de textos, l’espectacle ha comptat amb l’actuació musical de Maria del Mar Bonet i del prestigiós grup de música antiga Capella de Ministrers, amb direcció de Carles Magraner, que han posat el punt final a l’acte.

En el marc de la commemoració de l’Any Llull, que ha organitzat el Departament de Cultura en col·laboració amb el govern balear, s’han programat conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la vida i l'obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.