L'11-S, com ve passant en els últims, serà un dia mogut i intens per a la política catalana. A la manifestació que ja ha convocat l'Assemblea, i la que previsiblement organitzarà l'esquerra independentista, s'hi ha sumat ara una de nova convocada per grups antisistema.

Concretament, la protesta s'ha convocat a les 20h a l'estació de França de Barcelona. La convocatòria ha estat feta per un nou grup, anomenat Black Bloc Catalunya, que es vol inspirar, tal com diuen ells mateixos, en els moviments de guerrilla urbana que han anat apareixent arreu del món des de la dècada dels 80.

cartell black bloc catalunya 11-s diada

Cartell de la manifestació antisistema per a la Diada / Foto: Black Bloc Catalunya

"Recuperant l'esperit dels lluitadors d'aquell 11 de setembre de 1714, el poble agafem l'experiència per sortir als carrers. Aquest any, sota el lema 'Viurem lliures o morirem' ens veiem a l'estació de França a les 20:00h. Al llarg del que queda de temps anirem passant material i sobretot indicacions, així com material Black Bloc per a tots aquells que en vulgueu", han aclarit a través de les xarxes.

De fet, aquest grup es defineix sense complexos com una organització d'"acció directa amb mètodes de guerrilla urbana". "Uneix-te al Black Bloc per aconseguir l'alliberament nacional", criden. Tot i que per ara tenen un nombre baix de seguidors, els seus missatges són compartits per diversos dels grups que van impulsar les protestes postsentència i contra l'empresonament del raper Pablo Hasél.

pancarta manifestación barcelona tetuan 6 de marzo pablo hasél protestas / Sergi Alcàzar

Protesta a Barcelona contra l'empresonament de Pablo Hasél / Foto: Sergi Alcàzar

Què és el Black Bloc?

El Black Bloc és una tàctica utilitzada en les manifestacions per grups anarquistes i marxistes autonomistes -llibertaris, anticapitalistes, antiestatistes- que es basa en vestir de negre per evitar ser identificats. Segons alguns activistes que participen en aquests moviments, els manifestants no reneguen de la violència en cas que sigui contra símbols del poder o en forma d'autodefensa. Tanmateix, existeixen tant Black Blocs violents com no-violents.

El seu origen es troba en les manifestacions d'okupes i activistes antinuclears que van tenir lloc a la ciutat de Brokdorf (Alemanya Occidental) el 1977 davant l'increment de la violència per part de la policia. Tres anys després, les detencions massives contra activistes que es van produir arreu del país van provocar aldarulls en què els manifestants anaven vestits de negre. Els mitjans alemanys els van anomenar schwarze Block (el bloc negre).

Black Bloc Hamburg - Autonome NewsflasherInnen

Manifestació 'Black Bloc' a la ciutat alemanya d'Hamburg / Foto: Autonome NewsflasherInnen

Al llarg dels anys, aquestes tàctiques s'han utilitzat en manifestacions antiglobalistes de l'extrema esquerra a països com els Estats Units, AustràliaAlemanya i França, on la policia va assegurar que els manifestants s'havien infiltrat en diverses ocasions en les protestes dels armilles grogues.

Recentment també van inspirar algunes de les protestes prodemocràcia a Ucraïna i Hong Kong. En aquests països, els manifestants portaven màscares, ulleres i roba negra. A més, utilitzaven armes químiques com gas lacrimògens i esprais de pebre. També escuts. I van elaborar tot un conjunt de signes manuals per ajudar a les comunicacions i formar cadenes humanes per transportar subministraments.

 

Imatge principal: il·lustració del moviment Black Bloc / Foto: FFox