El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha revelat aquest dijous que fins a finals de novembre d'aquest 2021 han rebut més de 400 denúncies, per les 335 que va rebre l'Oficina el 2020, suposant un notable increment. Cal tenir en compte que les 335 denúncies del 2020 ja van suposar una xifra rècord, ja que entre el 2010 i el 2019 el número d'alertes rebudes va ser d'entre 100 i 270. De fet, la mitjana dels darrers deu anys era de 170 denúncies.

En una compareixença al Parlament després d'haver-se trobat amb els grups a la Comissió d'Afers Institucionals, Gimeno ha explicat que l'increment s'explica gràcies a la creació de la bústia online per rebre denúncies anònimes i a l'increment de la confiança per part de la societat catalana envers l'organisme que encapçala.

Sobre les més de 300 denúncies del 2020, Gimeno ha especificat que 52 corresponen a la Generalitat (de les quals 22 estaven relacionades amb la covid) i que totes excepte una han estat resoltes. Ara bé, d'aquestes 22, només quatre van superar la fase d'avaluació prèvia de versemblança i van comportar l'inici d'investigacions. Preguntat per les denúncies rebudes enguany dins de la Generalitat, Gimeno ha respost que n'hi ha molt poques i que són residuals.

 

Covid i corrupció

Gimeno també ha explicat que l'Oficina ha actuat amb diligència en un període de temps en el qual, segons ha dit, s'ha incrementat molt el risc de corrupció per la quantitat de fons que han rebut les administracions (inclosos els fons europeus) i per la urgència amb la qual els hauran de consumir per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia de la covid-19.

Precisament, Gimeno ha recordat que l'Oficina ha elaborat una guia preventiva contra la corrupció per rebre fons Next Generation de la Unió Europea (EU). Aquesta guia ha d'ajudar a les administracions a preparar els anomenats Plans de Mesures Antifrau (PMA), que han de presentar totes les que vulguin sol·licitar i gestionar els fons europeus.

En aquest sentit, el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya ha explicat que ha demanat als grups que es creï un grup de treball a la Cambra catalana perquè tracti "assumptes rellevants de l'Oficina". Ha posat d'exemple la mancança que, al seu parer, té el seu òrgan a l'hora de "ser efectius" i protegir els alertadors. I ha afirmat que les agències antifrau valenciana i andalusa tenen més competències en matèria de drets dels denunciants.

Gimeno ha concretat que actualment només el reglament de l'organisme diu que s'ha de protegir els alertadors, però no diu com s'ha de fer ni si es pot sancionar la institució que vulneri els drets d'aquests treballadors denunciants.

 

Imatge principal: el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno / Foto: ACN