L'antifeixisme ha volgut fer un acte alternatiu a les manifestacions espanyolistes convocades per celebrar el 12 d'octubre. A les 11 del matí estava convocada una concentració als Jardinets de Gràcia, a pocs metres de la cua de la manifestació d'España en Marcha, a la part superior del passeig de Gràcia. Els Mossos d'Esquadra han establert un dispositiu molt nombrós per evitar la coincidència dels dos actes. La concentració antifeixista tan sols reunia unes 300 persones a les 11 hores del matí, però ha pogut sumar molta més gent amb l'arribada de diferents columnes procedents dels barris, fins arribar a concentrar 2.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana. En el moment en què les columnes dels barris s'apropaven als Jardinets hi ha hagut algun moment de tensió, quan manifestants espanyolistes els han tractat de barrar el pas al Cinc d'Oros, però els Mossos han apartat els unionistes i han deixat passar els antifeixistes fins als Jardinets.

De concentració a manifestació

Quan ja passaven de les 12 hores, els concentrats als Jardinets han començat a moure's, estretament controlats per un gran dispositiu de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, amb gairebé 30 furgonetes i un helicòpter. Els Mossos han intentat evitar que la concentració antifeixista arribés a trobar-se amb els assistents a la convocatòria unionista. La manifestació antifeixista, amb furgonetes policials al davant i al darrere, ha acabat circulant per Diagonal, Muntaner i Aragó. La gent s'ha anat sumant a l'acte durant el trajecte, i ha arribat a sumar entre 1.500 i 2.000 persones. Alguns manifestants han realitzat pintades a bancs i caixes d'estalvi de caràcter anticapitalista, però no hi ha hagut incidents greus, tot i la presència en alguns punts de militants espanyolistes que desafiaven els assistents a l'acte. Els organitzadors han desconvocat la manifestació al Parc de l'Escorxador. I han demanat que tothom tornés a casa en grups per evitar incidents.

La tomba del feixisme

Els militants duien poques banderes i pancartes: alguna estelada, banderes negres, banderes republicanes i banderes roges. Els crits més freqüents han estat: "Barcelona és la tomba del feixisme", "El feixisme creix si no se'l combat"... També s'ha recordat al militant antifeixista valencià Guillem Agulló, al crit de "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó". Alguns grups també han corejat crits contra la festa de la Hispanitat: "12 d'octubre, res a celebrar" o "Hispanitat és genocidi".