La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge que investigui Manuel Chaves, expresident de la Junta d'Andalusia, i a l'exconseller de la Presidència Gaspar Zarrías pels delictes de prevaricació i malversació en la concessió d'ajuts a una empresa càrnia de Jaén.

En un escrit datat el 18 de novembre i actualitzat el dia 29, avançat per Diari de Sevilla, el Ministeri Públic demana al Jutjat d'Instrucció número 6 que incoï diligències prèvies per investigar les subvencions concedides el 1999 a l'empresa Hijos de Andrés Molina (Hamsa), després Campocarne i Primayor.

Anticorrupció també demana que s'investigui tretze persones més, entre elles ex alts càrrecs de la Junta com els exconsellers José Antonio Viera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo, també condemnats en la causa del procediment específic dels ERO, i Guillermo Gutiérrez.

Chaves ja va ser condemnat a 9 anys d'inhabilitació especial per prevaricació a la peça política dels ERO, la sentència dels quals va ser notificada el passat 19 de novembre.

La resta dels ex alts càrrecs per als quals la Fiscalia demana investigació són l'exdirector general Francisco Javier Guerrero, l'exviceconsejero Jesús María Rodríguez, l'expresident d'IFA Salvador Durbán i l'exdirector d'aquesta mateixa agència pública quan va passar a denominar-se IDEA Miguel Ángel Serrano.

Anticorrupció realitza aquesta petició després d'examinar documentació relacionada amb el cas Hamsa, una peça separada de la causa matriu dels ERO, i comprovar que la Junta va concedir ajuts sociolaborals a Hamsa i després a Primayor "tendents a costejar els plans de prejubilació" dels seus treballadors.

"De manera paral·lela en el temps", prossegueix l'escrit, el Govern andalús va decidir donar altres ajuts "a tall d'avançament sota la figura d'un préstec pont" per un import màxim de 970 milions de pessetes (5,8 milions d'euros), amb un termini d'amortització de sis anys i tres de carència.

Així consta a l'acta del consell rector de l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA) del 29 d'octubre de 1999, quan el president era Durbán i el vicepresident, el després conseller Fernández.

Anticorrupció sol·licita al jutge que incoï una nova peça l'objecte de la qual seria "determinar i verificar els indicis racionals de criminalitat" que adverteixen en la concessió d'aquest crèdit pont, ja que "podria deduir-se que sota el paraigua formal d'un préstec es va decidir realment disposar arbitràriament dels fons públics sense subjecció a cap procediment ni control per beneficiar directament a Campocarne i, indirecta i posteriorment, a Primayor".