El corrent Anticapitalistes de Podemos ha expressat aquest dilluns el seu suport a investir com a president del govern espanyol Pedro Sánchez amb un "acord programàtic" amb mesures concretes i després "passar a l'oposició" sense entrar a l'Executiu per construir "pacientment l'alternativa".

En un comunicat, la direcció d'Anticapitalistes ha fixat formalment la seva posició respecte a la investidura fallida, i ha considerat un "fracàs" la "tàctica de Podemos que fiava totes les seves cartes" a entrar a l'Executiu com "suposat garant" de les polítiques.

"Unidas Podemos ha comès errors molt importants en el seu intent d'entrar per la porta de servei en un govern: ni amb totes les renúncies realitzades n'ha tingut prou la voracitat social liberal", ha opinat la direcció del corrent morat.

En la seva conclusió, ha assenyalat que si el PSOE vol governar en minoria "amb el permís temporal de l'esquerra" ha "de guanyar-se els vots complint" amb les demandes programàtiques, per la qual cosa exhorten a "negociar des de l'esquerra un acord programàtic d'investidura".

Pacte legislatiu

Anticapitalistes demana, "a canvi de permetre el govern de Sánchez", un pacte legislatiu basat en 20 demandes que inclouen, entre altres, una pujada de l'SMI, la regulació dels preus de lloguer i la prohibició d'acomiadaments en empreses amb beneficis.

Aquest corrent planteja que després d'investir al líder del PSOE s'ha "de passar a l'oposició, condicionar amb els vots l'acció governamental" i alhora "mobilitzar la societat" per "aixecar pacientment l'alternativa a l'hegemonia social liberal".

Anticapitalistas justifica la seva posició en els objectius que considera principals de l'esquerra en aquest moment: impedir que governi la dreta, aconseguir millores immediates per a la classe treballadora i traçar un horitzó ecosocialista i feminista. El corrent se suma així a la posició d'Izquierda Unida, que també integra Unidas Podemos, que ja havia suggerit la setmana passada investir a Sánchez sense rebre a canvi ministeris.