“La celebració d’un referèndum desobedient a Catalunya contribuiria a accelerar el procés destituent a la resta de l’Estat espanyol, contribuint a aprofundir en la democràcia i a debilitar el règim del 78”. Anticapitalistes, el sector de Podemos més escorat a l’esquerra, justifica d’aquesta manera el seu suport al referèndum de l’1 d’octubre i fa una crida a l’esquerra de l’Estat a donar-hi suport.

Anticapitalistes -corrent integrat per membres com Teresa Rodríguez, líder de Podemos Andalusia, o Miguel Urbán, eurodiputat- ha emès aquest dilluns un comunicat en què ha posat de manifest el seu suport al referèndum que convocarà el Govern i ha reivindicat la necessitat de teixir relacions de “solidaritat crítica i generosa”.

Aquesta posició respecte al referèndum trenca amb la línia general d’Unidos Podemos. El líder de la formació, Pablo Iglesias, va assegurar que entenia el referèndum unilateral com una mobilització legítima, però no com una consulta amb garanties.

En el comunicat, Anticapitalistes també ha defensat el dret a decidir com un “dret democràtic fonamental” i ha assegurat que negar-lo implicaria “negar la democràcia”.

Tot i el suport al referèndum, Anticapitalistes ha marcat distància amb el Govern i ha carregat contra “les forces que dirigeixen el procés independentista català, que defensen i apliquen polítiques neoliberals contra el poble que diuen defensar”.

Així mateix, també ha carregat contra el Govern del PP, PSOE i Ciutadans perquè mantenen una posició “immobilista”. Segons afirmen, l’actitud d’aquests partits respon a la voluntat de “tancar files entorn un govern autoritari, corrupte, al servei dels grans poders econòmics”.