Anna Gabriel ja ha anunciat que no es presentarà demà al Tribunal Suprem a declarar. L'estratègia, similar a la de Puigdemont, no persegueix altra cosa que "obstaculitzar el procés" que s'ha engegat des del Tribunal Suprem i que acabarà, tot fa pensar, en condemnes d'entre 4 i 6 anys per un delicte de sedició. El judici es farà al Suprem, on no és possible presentar recurs, per tant la sentència, un cop surti, serà ferma i de compliment immediat.

El cas ara està en la primera fase, la instrucció. Però encara falta el processament, l'acusació i el judici. I la defensa pensa en tot el bloc per salvar de la presó Gabriel, no només a evitar una entrada ara a presó de manera provisional que mantingui la dirigent de la CUP entre reixes fins el judici, com està passant amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Fonts de la defensa expliquen a El Nacional que l'estratègia dels advocats de Gabriel és a llarg termini, pensant en la condemna i no tant en les mesures cautelars. "Hi haurà condemna segur" i "la posició de l'Anna és delicada perquè li tenen moltes ganes", diuen les mateixes fonts.

Per tant, s'ha dissenyat una estratègia de defensa que garanteixi els drets de Gabriel, i s'ha triat Suïssa perquè el sistema judicial és més garantista i pot obstaculitzar més el procés judicial que s'ha engegat des de Madrid.

Aquest matí els advocats de Gabriel presentaran un escrit en què expliquen que l'exdiputada de la CUP no es presentarà demà a declarar. Tampoc no hi anirà el seu advocat, Benet Salellas. La decisió l'ha anunciada la mateixa Gabriel en una entrevista al diari Le Temps. Aquesta tarda, en roda de premsa, se'n donaran els detalls. 

 

Pot perjudicar Boya?

Els advocats han valorat de quina manera podia perjudicar aquesta decisió a Mireia Boya. Creuen que de cap manera. Boya ja ha declarat i no s'han aplicat mesures. La causalitat, a més, ha fet que la decisió de Gabriel es pogués comunicar un cop feta la declaració de Boya.

Entre l'aplaçament per problemes d'agenda del seu advocat i el resultat de la declaració de Mireia Boya sense mesures cautelars, la carambola ha sortit rodona i ha deixat via lliure d'acció Gabriel i el seu equip de defensa. 

En canvi l'advocat d'Artur Mas, Xavier Melero, ha dit tot el contrari quan ha sortit de la declaració de l'ex president del Tribunal Suprem. 

I ara què?

Ara cal esperar la reacció del Tribunal Suprem.

Un cop rebin l'escrit de l'advocat anunciant que Gabriel no compareixerà, Pablo Llarena haurà de  prendre una decisió. Si la torna a citar, tot i que ja hagi quedat clar que no vol declarar al Suprem, o si dicta una ordre de detenció.

El destí de l'ordre de detenció, però, és incert i més tenint en compte el precedent de Carles Puigdemont. Per tant, pot ser que Llarena acabi decidint dictar l'ordre de detenció internacional i l'euroordre un cop hi hagi la interlocutòria d'obertura de judici amb els delictes definits, perquè el tribunal de Ginebra no tingui dubtes i no es tiri enrere l'extradició. Aquesta mateixa formula és la que es preveu que apliqui en el cas de Puigdemont.

La Fiscalia també podria demanar la intervenció immediata per portar fins al Suprem Gabriel. I l'acusació popular, VOX, ja ha anunciat que demanarà "mesures contundents".