La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha assegurat en una entrevista a Europa Press les mobilitzacions que les entitats sobiranistes preparen per a la Diada es veurà de manera clara i massiva la reivindicació d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), "cosa que pot significar que l'Onze de Setembre és el començament de la campanya popular-institucional al voltant al referèndum".

Gabriel ha afirmat que "la idoneïtat de fer un referèndum" ja està guanyada i que els resultats de les eleccions generals i el debat d'Investidura que se celebra a Madrid suposen una acumulació de força i voluntat entorn d'aquest desig.

"M'estranyaria molt que el carrer demanés una cosa diferent; per tant, ja podem aprofitar l'Onze de Setembre per començar la campanya que hem de fer", ha dit sobre una campanya que considera que ha de ser popular, però fer-se també des de les institucions, des dels partits, des de les entitats, i donant arguments de per què votar 'sí' o 'no'.

"Hi haurà més gent que mai convocant l'Onze de Setembre, jo crec, de manera explícita al voltant al referèndum, o de manera més o menys implícita, però amb un missatge molt clar: no hi ha motius per dilatar més la resolució democràtica al conflicte", ha analitzat.

Per la seva banda, es repartiran els seus efectius parlamentaris, els seus nuclis i els membres territorials entre els diferents punts on convoquen les entitats sobiranistes i l'esquerra independentista.

Obrir per baix

Gabriel creu que les eleccions generals constaten que l'Estat no s'obrirà a la possibilitat de pactar un referèndum a Catalunya i que, si no es pot per dalt, "l'única possibilitat que queda és obrir per baix", és a dir, el RUI. Per això, creu que ECP "ha de començar a reivindicar i ser agents únics i protagònics" en el referèndum unilateral, i s'ha mostrat confiada que es trobaran amb ells en la reivindicació de l'exercici de la democràcia.

"Trobem lògic que sigui així i esperem, desitgem i farem tots el possible per seguir travant també amb aquest espai polític, les aliances necessàries perquè siguin un agent actiu i protagònic en la convocatòria d'aquest referèndum", ha incidit.

Per això ha dit que estaran atents a com es posicionen "els sectors més reaccionaris en clau nacional: si mitiguen la seva presència o ocupen la centralitat aquestes persones que fan un discurs plenament democràtic i que no situen el futur d'acord amb el que passi a l'Estat".