A la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, se li ha tornat a escapar un comentari inoportú. Aquesta vegada ha estat sobre l'atemptat de Berlín durant una entrevista a la Cadena Ser, on va deixar anar ahir al vespre que l'atac "és un xoc de civilitzacions: volen imposar la seva escala de valors mitjançant la violència i el terror".

Minuts després, el mateix partit, que tuitejava la majoria de les seves declaracions, va esborrar el missatge, però, com passa gairebé sempre, algú ha fet una captura de pantalla del tuit.

També es pot escoltar l'àudio, al minut 21.50. "Jo crec que no va de països contra països, sinó d'un xoc entre civilitzacions. Va que justament estan disposats a perdre la seva vida per la defensa d'unes idees i, a això, a Europa no hi estem acostumats [...]. Ens hem trobat que hi ha una altra civilització, a l'altra banda del Mediterrani, que està posant en dubte aquesta manera d'actuar i que el que vol justament és imposar la seva escala de valors mitjançant el terror i la força. El debat no és entre països", sentenciava la popular.

Enlloc d'aquest, només en van deixar un en què Levy condemnava l'atemptat i desitjava que hi hagués pocs ferits.

Xoc de civilitzacions

Aquest és el títol de l'obra més coneguda de Samuel Phillips Huntington, un politòleg i professor de Ciències Polítiques de l'Eaton College i director de l'Institut John M. Olin d'Estudis Estratègics de la Universitat de Harvard, que va morir l'any 2008.

El llibre, del 1996 i fruit d'un article anterior, va engegar un debat sobre relacions internacionals, parlava sobre un món compost per múltiples civilitzacions en conflicte i advertia que les nacions occidentals podrien perdre la seva predominànça si fallaven a l'hora de reconèixer la naturalesa d'aquesta tensió creixent.