La justícia andorrana ha admès a tràmit la querella presentada per l'Institut de Drets Humans d'Andorra contra l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, l'exministre d'Hisenda, Cristòbal Montoro, el d'Interior, Jorge Fernández Díaz i l'exsecretari d'Estat d'Interior, Francisco Martínez.

Segons ha informat el Diari d'Andorra i confirmat fonts de l'Institut de Drets Humans a l'ACN, es tracta de l'ampliació de la querella que l'entitat va presentar al juliol de 2019 on s'acusava l'expresident i exministres espanyols d'haver ordenat pressions als responsables de la Banca Privada d'Andorra (BPA) per aconseguir els comptes bancaris andorrans d'Artur Mas, Oriol Junqueras i els Pujol amb l'amenaça del tancament del banc.

Segons l'acusació particular, les coaccions s'emmarquen en la visita oficial que van fer Rajoy i Montoro al gener de 2015 a Andorra quan es van reunir amb el cap de govern andorrà, Toni Martí, i els ministres Jordi Cinca, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé.

Segons Drets Humans d'Andorra, la visita tenia l'objectiu d'obtenir informació dels líders independentistes catalans. La interlocutòria de la Batllia admet a tràmit la querella contra l'expresident i exministres populars per tots els delictes de que se'ls acusa.

Segons la querella inicial, el maig i juny del 2014 tres directius del BPA van ser amenaçats, coaccionats i extorsionats per part dels quatre agents policials amb l’objectiu d’obtenir informació de suposats comptes bancaris de polítics catalans independentistes sota l'amenaça que l'entitat podria acabar sent intervinguda, cosa que finalment va passar.

I és que els querellants afirmen que hi ha prou evidències que la intervenció del FinCen, organisme depenent del departament del Tresor dels Estats Units, va ser decisiva per a la intervenció i liquidació del BPA  el març del 2015, accions que van ser possibles a partir d'informació "falsa" enviada pel govern espanyol sobre una hipotètica pràctica de rentat de capitals per part de l'entitat bancària.