Casado, Rivera, Arrimadas… Tots ells han arrabassat el protagonisme als candidats dels seus respectius partits durant la campanya de les eleccions andaluses que ha acabat aquest vespre. L’objectiu era esgarrapar-se vots entre ells, treure’n algun al PSOE... però també evitar que Vox acapari l’ala més dretana del seu electorat.

Per això, els seus discursos han fet aquests dies un gir a la dreta com es va poder veure, per exemple, amb les paraules de Pablo Casado atiant el discurs xenòfob en un acte a Granada o reivindicant la bandera i el sentiment d’espanyolitat sense parar.

Mentrestant, la formació d’ultradreta prometia aquest vespre des de la riba del Guadalquivir que faran “història” i deixaran “tots aquells que els han menyspreat amb la boca oberta” entrant al Parlament. En un acte, farcit de ‘vivas’ a Espanya i algun “golfa” a Susana Díaz, els seus partidaris presumien de ser la “resistència” que ha començat la “reconquesta”.

Un dels moments àlgids de l'acte de final de campanya de Vox a Sevilla / Maria Macià

Amb un discurs xenòfob i nacionalista radical, el partit amenaça amb aconseguir fins a quatre escons segons les últimes enquestes. Això significaria recollir fins a cinc vegades més de vots que a les eleccions del 2015, on no van arribar ni a un 0,5% del total.

Si alguna cosa ha donat impuls a Vox, almenys a nivell nacional, ha estat la seva batalla contra el procés català, un altres dels temes que ha escalfat de principi a fi aquesta campanya electoral. Catalunya ha aparegut dia sí i dia també en els actes dels partits unionistes, que han convertit aquestes eleccions en una avantsala de les generals.

Votar a Andalusia contra l'independentisme

Catalunya s’ha utilitzat com a arma llancívola per criticar Pedro Sánchez per tenir relacions amb l’independentisme, per carregar contra el Govern a arrel de les vagues de funcionaris o per dibuixar desigualtats amb Andalusia a nivell d’inversió estatal. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, fins i tot ha arribat a demanar el vot com una manera d’anar en contra del nacionalisme català.

Aquest vespre hi tornava, durant l'acte de tancament de campanya, també a Sevilla. El líder de Ciutadans s'ha obert a aquells andalusos que han votat el PSOE però ara "han dit prou" i ja no admeten a Pedro Sánchez "les seves ocurrències ni els seus pactes amb els separatistes".

rivera arrimadas sevilla - efe

La líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, ha reivindicat com s'aixeca "indignada" quan a la cambra catalana es critica als andalusos i ha carregat contra "aquells que governen amb qui diu 'bèsties tarades' els andalusos que van marxar a Catalunya". "Sabeu que els socis del president Sánchez anomenen colonitzadors lingüístics a aquells que vam anar a Catalunya des d'altres llocs d'Espanya?", ha criticat.

El PP s’ha acomiadat des de l’hotel NH Collection al centre de la capital que, per cert, és la mateixa localització escollida per Cs per celebrar aquest diumenge la nit electoral. Catalunya tampoc ha faltat al seu miting, amb el president popular, Pablo Casado, parlant de la prohibició d'indults als presos, de les ambaixades de "les comunitats autònomes deslleials" o d'il·legalització de partits. 

Adelante Andalucía i "las cosas del comer"

"Però a aquesta gent què li passa?", es preguntava el líder d'IU, Alberto Garzón, en referència als discursos de PP i Cs durant el míting d'Adelante Andalucía a Torremolinos. El partit que menys ha parlat de Catalunya a la seva campanya ha carregat de valent contra aquells que sí que ho fan, acusant-los de no voler parlar dels problemes dels andalusos -"las cosas del comer", tal com s'hi refereixen-.

La candidata Teresa Rodríguez també ha carregat contra Susana Díaz per haver utilitzat l'espantall de l'entrada de Vox al Parlament per acumular vot. "Ha fet mitja campanya a l'extrema dreta", ha criticat, titllant-la d'"irresponsable".

Però Díaz ho ha tornat a fer. Fins l'últim dia, s'ha erigit com el vot per evitar un possible pacte entre PP, Cs i Vox que la destronaria i canviaria una hegemonia socialista de més de 30 anys per un govern de dretes. "Cal aixecar-se amb responsabilitat històrica, perquè hi ha qui està donant normalitat al discurs més radical d'extrema dreta", ha criticat des del barri sevillà de Pino Montano, on ha fet l'últim míting abans que el diumenge el futur d'Andalusia es decideixi a les urnes.

susana diaz - efe