L'Assemblea Nacional Catalana posa la directa. L'entitat independentista ha anunciat aquest dijous que iniciarà una gira per tot Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista. Un òrgan que va anunciar la mateixa presidenta, Dolors Feliu, durant l'acte pel cinquè aniversari de l'1 d'octubre. Davant d'un massiu públic, va explicar que la conferència es convocaria durant el primer trimestre de 2023 amb el propòsit de "definir i consensuar les actuacions necessàries per declarar la independència, fer-la efectiva, sostenir-la en el temps i aconseguir-ne el reconeixement internacional". Precisament, el trencament de l'executiu amb la sortida de Junts constata per l'ANC "la manca de projecte independentista" per part dels partits. "Si no ho fan ells, ho farem nosaltres. Si no sumen, trobarem nous camins", va sentenciar a Arc de Triomf. 

Ara, aquest cicle de xerrades anunciat per l'entitat, i sota el títol 'Horitzó independència: 2023-2025', servirà per acostar el projecte a la ciutadania. El recorregut va començar divendres passat a Figueres i durarà fins a finals d'aquest any amb una vintena d'actes arreu del territori català. Aquest octubre es visitarà Arenys de Mar el dia 20 i Reus el dia 27. Al novembre l'ANC serà a Sant Quirze del Vallès i al districte barceloní de Gràcia el dia 3, a Taradell el dia 10, a la Seu d'Urgell l'11, a Tàrrega el 12, a Tortosa el 14, a Cornellà de Llobregat el 15, a Tarragona el 17, a Manresa el 18, a la Garriga el 22, a Lleida el 23, a Vilafranca del Penedès el 24, a Salt el 25, i al districte barceloní de Sants-Montjuïc el 29. Ja el desembre els indrets escollits són el districte barceloní de Sant Andreu el 13 de desembre i Sant Feliu de Guíxols el 14.

ANC Conferència Nacional
Recorregut de la Conferència Nacional / Font: ANC

L'ANC avisa que "un escenari d'aquesta magnitud no es pot improvisar", de manera que cal detallar bé l'objectiu de la Conferència Nacional de l'independentisme per tal que prosperi. "Cal definir col·lectivament quines són les actuacions necessàries a desenvolupar, i per això s'hi inclouran les institucions i la societat civil", indica l'entitat en un comunicat. Amb l’horitzó del 2025, l’Assemblea vol conformar una nova aliança civil i institucional, que permeti fer efectiva, desplegar i defensar una declaració d’independència, legitimada pel referèndum de l’1 d’octubre i també per la majoria democràtica independentista votada al Parlament de Catalunya i les que es puguin produir en un futur.

Una Conferència Nacional amb quatre punts claus

És per això que la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista se centrarà en quatre punts: incrementar el suport social i el nivell d’exigència ciutadana sobre la urgència de la independència; definir accions per fer efectiva la independència en un horitzó concret; dissenyar estratègies i alternatives polítiques en cas que l’actual classe política no assumeixi la necessitat de fer la independència en aquesta legislatura; i aconseguir un major suport i reconeixement internacional en cas d’una nova declaració d’independència. L'ANC informa també que tothom que vulgui participar-hi, tant persones com entitats, ja s'hi poden inscriure a través de la seva pàgina web. "La independència la farem entre tota la ciutadania!", conclouen.