L'Assemblea revela més detalls de la gran Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista que va anunciar l'11 de setembre a l'acte de l'Arc de Triomf. L'ANC ha avançat en un comunicat aquest dissabte que convocarà la conferència durant el primer trimestre de 2023, la qual diuen que servirà "per definir i consensuar les actuacions necessàries per declarar la independència, fer-la efectiva, sostenir-la en el temps i aconseguir-ne el reconeixement internacional". Així ho han fet saber després de la sortida de Junts del Govern, fet que consideren que evidencia "la manca de projecte independentista" per part dels partits polítics independentistes. En la missiva, l'entitat ha lamentat que "ni el Govern de la Generalitat ni els partits representats al Parlament tenen un pla definit per fer la independència" i ha atribuït la crisi de l'executiu a la "pressió" del carrer durant la manifestació de la Diada.

L'ANC es reuneix amb els partits i lamenta la manca d'estratègia per la independència

Tal com han explicat en el comunicat remès als mitjans, l'ANC s'ha reunit en els darrers dies amb representants de les formacions polítiques a favor de la independència, "després de després de l’èxit de la manifestació" de la Diada Nacional de Catalunya, en la qual es va fer evident la distància creixent entre la societat i els partits, que van "sentir la pressió per sortir de l'immobilisme". En concret, l'entitat de la societat civil ha mantingut converses amb els presidents Pere Aragonès i Carles Puigdemont, amb l’exvicepresident Jordi Puigneró i amb representants d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP. És en aquestes reunions que l'Assemblea ha pogut constatar que "cap partit al Parlament" compta, ara per ara, amb una "estratègia consistent per fer efectiva la independència" cinc anys després del referèndum d'autodeterminació. És per això que des de l'entitat han decidit tirar endavant amb la Conferència Nacional per la Independència que ja van anunciar en l'acte de l'Arc de Triomf.

Conferència Nacional de l'ANC

Així, i davant el tancament d'una etapa dins el moviment independentista, l'Assemblea ha decidit "conformar i dotar de contingut l’estratègia per fer efectiva la declaració d’independència", a través d'una Conferència Nacional que tenen prevista per al primer trimestre de 2023, amb l'objectiu de fixar un full de ruta per aconseguir la sobirania de Catalunya. "Ja us podeu inscriure totes les entitats del país perquè aquesta legislatura, sigui llarga o curta, ens trobi preparats amb un pla". "Ens mobilitzarem amb conferències arreu del país, ciutat a ciutat, perquè tots plegats puguem parlar i d’una vegada acabar amb aquest esperit de l’1 d'Octubre", va afirmar llavors la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu. En el lloc web de l'ANC, indiquen que "a tot estirar fins al 2025, volem conformar una nova aliança civil i institucional, que ens permeti superar els errors del 2017 i poder fer efectiva, desplegar i defensar una declaració d’independència, encara legitimada pel referèndum de l'1 d’octubre".