Amb la ressaca de les eleccions municipals encara ben present, però amb la mirada ja posada en les eleccions generals convocades de manera anticipada per Pedro Sánchez, l'ANC planteja als socis demanar el vot nul en els comicis del 23-J si finalment no s'acaba produint una única llista independentista com han proposat alguns partits. Aquesta és la seva primera opció, tal com deixen clar en un comunicat, assegurant que "iniciaran una roda de contactes amb els partits per incentivar-los a fer un bloc comú independentista de confrontació", i en cas que aquest fracassi, llavors consultarà a les bases per decidir si recomanar un vot nul o l'abstenció. 

A les eleccions del 28-M, l'abstenció va créixer notablement a Catalunya, en el que s'entén com un vot de càstig a l'independentisme després d'aquest últim mandat. En aquest sentit, l'Assemblea ha destacat que el missatge que ha enviat el moviment als partits representats al Parlament, és a dir, ERC, Junts i la CUP, és clar i defensen que s'ha de repetir a les generals com a denúncia a la seva renúncia a fer efectiva la independència. "Aquesta és especialment preocupant si es té en compte la majoria absoluta en vots i en escons que els partits independentistes tenen al Parlament", insisteixen des de l'ANC. 

Les generals, una oportunitat per canviar de rumb

Les eleccions al Congrés convocades a correcuita per Pedro Sánchez després de la patacada electoral del PSOE arreu de l'Estat en les municipals i autonòmiques han esdevingut, segons l'ANC, una "oportunitat perquè el moviment independentista inici un canvi de rumb". Aquest, a més, hauria d'implicar una unitat estratègica coherent, cosa que ha mancat en l'última legislatura a Madrid, amb ERC donant suport a bona part de les mesures del govern espanyol. Amb tot, adverteixen que aquesta unitat ha de ser real i basada en la coherència, "no en les aparences buides". 

L'ANC fa referència en el seu comunicat al full de ruta aprovat pels socis i que es presentarà a mitjan juny. Segons el comunicat, aquest inclou una estratègia basada a bloquejar el funcionament del Congrés dels Diputats i votar en contra de qualsevol govern espanyol, també en el ple d'investidura. L'objectiu, expliquen, és "denunciar en l'àmbit internacional la falta de respecte de l'Estat envers el dret a l'autodeterminació" i també la persecució política al moviment independentista.