L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han fet públic un comunicat on expressen rebuig al que consideren “amenaces” del govern espanyol que avui "es tornen a evidenciar" amb la iniciativa de demanar al TC que anul·li la resolució aprovada pel Parlament i prengui mesures contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Les entitats independentistes adverteixen “que aquestes actituds i comportaments expulsen les solucions acordades i aboquen a vies unilaterals”.

Per això, reclamen a l’Estat espanyol i a les seves institucions i “el reconeixement de la majoria parlamentària catalana nascuda el passat 27 de setembre”. Les tres entitats demanen també a totes les forces polítiques i col·lectius de l’Estat “amb sentit democràtic” que no avalin “aquesta via d’amenaces i donin suport a una solució acordada que passi per un referèndum d’independència”. És més, l’ANC, Òmnium i l’AMI insten al govern espanyol “a pactar una data i una pregunta per concretar l’exercici del dret a decidir”.

Precisament, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha dit des del Palau de la Generalitat, que “un cop més l’Estat espanyol judicialitza la política” i ha qualificat "d’inacceptable l’amenaça" del govern del PP. De fet, Lloveras i Puigdemont s'han assabentat de la notícia mentre estaven reunits a Palau. També ha exigit al govern espanyol que "torni a la política" i ha assegurat que els ajuntaments “són estructures d’Estat” i estaran "sempre al costat del president, la presidenta i el Govern".

Via Twitter s'han pronunciat els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El primer considera que davant "les amenaces de judicialització del debat" només hi ha un via: "més democràcia". I el segon constata que davant "un govern en funcions que amenaça per la via penal", cal una "una República catalana".