El president de l’ANC, Jordi Sànchez, acusa alguns sectors de generar una falsa polèmica amb el cas dels fanalets amb l’estelada de la cavalcada de reis a Vic. Sànchez ha emmarcat en la “normalitat” que l’Assemblea faci una crida perquè es rebi als Reis amb uns fanalets amb l’estelada. De fet, ha recordat que això es fa des del 2012 a la capital d’Osona i que mai hi ha hagut cap problema.

“L’estelada a Vic no es viu com un element de conflicte sinó de normalitat. La prova està en què des del 2012 les cavalcades han conviscut amb la presència d’aquests fanalets. Pel que sigui, aquest any s’ha generat una notícia i sembla que ens haguem tornat tots bojos”, ha argumentat el president de l’ANC. “Gaudim la nit de reis amb la naturalitat que vivim altres festes. Per exemple, les jornades castelleres on les estelades s’han incorporat amb normalitat. Que aquesta naturalitat no quedi desvirtuada per una polèmica que ve de fora de Vic”, ha insistit Sànchez: “El que no farem ara és fer malbé una festa ciutadana per un debat que s’ha generat a instàncies polítiques”. 

En una roda de premsa, Sànchez ha expressat la seva sorpresa per la polèmica per aquesta campanya “local” de l’ANC i Òmnium Cultural i ha rebutjat que es vulgui fer un ús polític dels nens.

De fet, el president de l’entitat independentista ha explicat que tradicionalment, a Vic, es rebien els Reis amb atxes i que, des de fa uns anys, això va “mutar” en els fanalets. Fanalets que ha explicat que, fins i tot, en anys anteriors els confeccionaven els propis nens al Saló de la Infància de la ciutat.

Sànchez ha volgut treure ferro a la polèmica i ha iniciat la seva valoració sobre la mateixa assegurant que a Vic “són rars i trenquen ous per fer truites”, en al·lusió a les paraules que el regidor de a CUP a Vic Joan Coma va pronunciar en un ple i per les que està acusat d’un presumpte delicte d’incitació a la sedició.

Govern

Per la seva banda, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha desvinculat l'executiu de la crida que han fet l'ANC i Òmnium Cultural a localitats com Vic o Berga per rebre les cavalcades dels Reis d'Orient amb fanalets amb estelades.

En roda de premsa després del Consell Executiu, Munté ha remarcat que la iniciativa és "una proposta de les entitats" que el Govern "respecta com qualsevol altra de la societat civil". "El Govern no hi té res a veure; és una proposta com les que s'han fet amb determinats esdeveniments esportius o per la Diada, i les entitats faran el que estimin més convenient i oportú", ha conclòs.

La polèmica va saltar dilluns passat en fer-se pública la crida que l'ANC i Òmnium de Vic van fer per tal que els ciutadans acudissin a la cavalcada dels Reis d'Orient amb estelades i fanalets amb la bandera independentista. Posteriorment, l'ANC de Berga també va sumar-se a la iniciativa, i les entitats han assegurat que és una crida que vénen fent des de fa quatre anys.