El secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha iniciat el procediment per validar o no el referèndum d'independència (RI) com a instrument per acabar amb el procés i encarar el tram final de construcció de la República catalana. 

"Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?". Aquesta és la pregunta que els socis hauran de contestar entre el 13 i el 16 de juliol (el 14 i 15 només de forma presencial). 

Tal com ja va avançar El Nacional, l'entitat ha obert la consulta als simpatitzants, malgrat que el vot decisiu serà l'emès pels socis. 

Si el 'sí' s'imposa, el secretariat es compromet a pressionar i col·laborar amb les institucions de govern per tal de convocar, com més aviat millor, el referèndum, que serà vinculant. 

Evidentment, els socis han de dir-hi la seva però des dels òrgans de govern de l'ANC s'està treballant a favor de consolidar la idea que aquest és l'instrument que permetrà eixamplar la base social de l'independentisme i impulsar definitivament la República. 

Argumentari

De fet, el secretariat ha publicat un argumentari on expliquen per què, des d'aquest organisme, s'aposta pel RI com l'instrument per culminar amb èxit el procés iniciat. 

"El RI s'ha demostrat com un punt de consens entre les forces sobiranistes", no només les independentistes, i és un mecanisme avalat per la comunitat internacional. 

Eixamplar la base independentista

El RI permetria sumar a favor de la independència alguns sectors del sobiranisme que no se senten còmodes amb la unilateralitat. A la vegada, des del secretariat apunten que és "fer efectiu el dret a decidir".