Centenars de persones convocades per l’ANC s’han concentrat aquest dilluns a les portes del TSJC per protestar contra el veto del Tribunal Suprem a Oriol Junqueras a l’Eurocambra i també contra la decisió de la Junta Electoral de treure l’escó al president Quim Torra. Sota el lema “exigim que es respectin els nostres vots”, diversos ciutadans s'han acostat al màxim òrgan judicial a Catalunya per dipositar sobres de les eleccions al Parlament Europeu al crit de "Junqueras eurodiputat". 

L'actriu Carme Sansa ha estat l'encarregada de fer els parlaments, on ha denunciat una "vulneració dels drets més bàsics de la democràcia", perquè no s'han "respectat" els vots de les darreres eleccions europees, i ha denunciat que tant Junqueras com la resta de presos polítics estan "segrestats" per l'Estat espanyola. També, s'ha referit al cas del president Torra, i ha assegurat que està en entredit "el dret a l'autodeterminació i la democràcia".

A la concentració hi han participat una àmplia delegació d'ERC, encapçalada per la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, i de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, així com diversos diputats al Parlament i al Congrés com Sergi Sabrià, Najat Driouech, Marta Rosique, Montse Bassa i Joan Josep Nuet, entre d'altres. Per part de JxCat també hi han assistit les diputades Gemma Geis i Anna Geli. 

ERC recorrerà al TGUE "en les properes hores"

En acabar, Vilalta ha aprofitat per anunciar que l'equip jurídic de Junqueras presentarà en les properes hores un recurs al Tribunal General de la Unió Europea contra la decisió del Tribunal Suprem i el Parlament Europeu de retirar l'escó al líder d'ERC, i també que demanaran mesures cautelars perquè sigui reestablert "immediatament". En declaracions als mitjans, Vilalta també ha denunciat una vulneració del "dret de representació" i una persecució de l'independentisme "per allò que defensa". Per això, ha avisat, seguiran batallant a nivell "polític i judicial".

Per altra banda, Geis ha lamentat que aquest dilluns Junqueras no s'hagi pogut estrenar a l'Eurocambra, com sí que poden fer Carles Puigdemont i Toni Comín i ha denunciat que a Catalunya "no es respecten els vots" dels electors des les eleccions del 21-D. "En una democràcia no pot ser que els vots no tinguin representació", ha etzibat. 

A la concentració s'han pogut sentir crits que titllaven les últimes decisions judicials de "terrorisme d'Estat" i ho qualificaven de "vergonya".