L'Assemblea Nacional Catalana impulsa un manifest per una llista unitària a les eleccions al Parlament Europeu, previstes per al 26 de maig.

Segons l'ANC, en un escenari marcat pel judici és una "prioritat estratègica" del moviment independentista que es formi una candidatura unitària per "bastir un altaveu potent cap a l'exterior que faciliti una participació de l'independentisme molt per sobre de la mitjana de les opcions unionistes".

ERC ja ha anunciat que anirà a les europees amb una candidatura amb Bildu i el BNG, mentre que el PDeCAT i l'entorn de JxCat i la Crida encara no han formalitzat les seves llistes.

El 26 de maig se celebren les eleccions al Parlament Europeu, en què s'escolliran 705 diputats dels 27 estats membres, dels quals 59 correspondran a l'Estat espanyol. Això són cinc escons més que el 2014, arran de la redistribució de la representativitat a la UE pel Brexit.

L'Assemblea demana aprofitar la campanya electoral per fer "una denúncia conjunta i transversal de les violacions de drets civils i polítics que pateix el poble de Catalunya per voler exercir el dret a l'autodeterminació i defensar el projecte polític de la República Catalana envers el públic europeu, exposant el caràcter antidemocràtic de l’Estat espanyol".

L'ANC fa una crida a l'independentisme per presentar un "missatge únic" a les institucions comunitàries. Així mateix, destaca que les eleccions europees del 2019 coincideixen amb les municipals, i en algunes comunitats, amb les autonòmiques, per la qual cosa la participació podria ser més alta que mai.

Per tant, l'Assemblea exigeix als partits polítics catalans que defensen el dret a l'autodeterminació de Catalunya que presentin una candidatura unitària, atès que en els comicis europeus l'Estat espanyol és una circumscripció única, i, per tant, diu que tindrien més possibilitats d'obtenir diputats.