La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha demanat als partits independentistes fer "front comú" a Madrid i "no ser comparsa" de Podemos al debat d'investidura de Pedro Sánchez. Després de la trencadissa d'aquesta setmana amb el pacte a la Diputació –que la presidenta veu "molt difícil de revertir"- l'ANC exigeix a JxCat i ERC o vot en contra a Pedro Sánchez o abstenció, però en cap cas, gratuïta. "Abstenció només si realment es comença a abordar el respecte a Catalunya com a subjecte polític; per tant, dret a l'autodeterminació i elements en termes de repressió", ha subratllat Paluzie.

Per la presidenta, la votació de Sánchez ha de ser una prova de foc per als partits sobiranistes. "Que els independentistes actuïn com un veritable front a Madrid i que, si al final no hi ha investidura, s'hi hagi tingut algun paper que no sigui el de simple comparsa", ha assegurat.

El paper de l'entitat

L'Assemblea s'ha reunit aquest dissabte a Girona per fixar el paper que ha de tenir l'entitat amb la mirada posada a l'11-S, una manifestació que la presidenta creu que ha de ser "molt exigent" amb els polítics. 

 Per una banda, Paluzie subratlla que no trencaran "el petit fil" que els uneix amb els partits polítics, perquè tenen la "responsabilitat" de no incrementar "la desunió". Però sí que, a partir d'ara, l'ANC incrementarà la seva "exigència" per reclamar que "s'abandonin els partidismes" i, al mateix temps, mantenir la mobilització als carrers i evitar el desencís ciutadà.

Paluzie ha recordat que és bo no abandonar l'espai "de manifestació massiva amb gent de tota mena". Per això, aposta per una estratègia que combini "moments de desobediència civil i institucional" .


El descontent d'alguns socis

A l'entrada de la reunió, un grup d'una vintena de socis descontents han protestat amb pancartes reclamant a l'entitat que reprengui "el lideratge" per assolir la independència.

Protestes ANC Girona - ACNProtestes ANC Girona - ACNImatge: ACN

'No volem l'ANC controlada pels partits' o 'Més accions i menys exhibicions' han estat alguns dels lemes que portaven escrits les pancartes.