Carles Puigdemont com el "millor horitzó", però no com l'únic horitzó. Aquesta és l'opinió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que sustenta que un dels possibles escenaris de futur en relació al candidat "també ho és aquell que generi consens en la majoria parlamentària".

Així ho ha expressat el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, en una entrevista al diari Ara, on ha volgut deixar clar que "no em correspon a mi dir-ho (qui ha de ser el president)" i ha exposat que "si es produís la situació, com a ANC l’hauríem d’analitzar".

Ara bé. També ha subratllat que "s'ha de trobar l’encaix precís" perquè, a parer seu, "el més important és que ha de ser assumit per les tres forces polítiques". Precisament en aquest sentit, Alcoberro ha assenyalat que "de cara als propers anys tenim tres branques d’un mateix espai que han de ser complementàries. Per una banda, un govern que gestioni les competències de l’autonomia. Per altra, un projecte republicà que s’ha d’anar implementant. I, finalment, una majoria al carrer construïda a través de les entitats sobiranistes".

Acord contra el 155

El vicepresident de l'ANC ha posat de relleu que "la profunditat de l’aplicació del 155 just ara comencem a notar-la", en relació a la intenció del govern espanyol de convertir el castellà en llengua vehicular a les escoles catalanes, i ha proposat "mobilitzar-nos per mantenir el nostre model". Per a fer-ho, sustenta, "convé que la majoria republicana arribi a acords i de manera immediata".

Per tot plegat, s'ha lamentat que "qualsevol pas que fem es trobarà al davant els mecanismes repressius de l’Estat" i, per això, ha exposat que "el que ha de fer l’independentisme és organitzar una estratègia en què hi hagi una proporció raonable entre les conquestes que ens plantegem i les possibles pèrdues a causa de la repressió".

El paper de l'ANC serà, a partir d'ara, "conscienciar l’opinió pública europea i generar-hi simpaties, com per l’1-O", així com "estudiar accions pacífiques però contundents en defensa dels presos com ara fer dejunis col·lectius en llocs emblemàtics".