L'aplicació del 155 està generant intranquil·litat entre els funcionaris. Per aquest motiu, amb l'objectiu de calmar els ànims dels treballadors públics, l'ANC ha publicat una sèrie de recomanacions de cara a una immediata suspensió de l'autonomia. I de les conclusions s'extreu que els funcionaris no tenen perquè complir les ordres de la nova autoritat espanyola a Catalunya.

L'ANC sosté que l'aplicació del 155 vulnera tota una sèrie de drets fonamentals reconeguts a la Carta de drets fonamentals de la UE i en l'Estatut i la Constitució espanyola. Davant aquest escenari, l'entitat independentista recorda que no existeix obligació de complir ordres d'una norma que sigui contrària a la legalitat. Dit d'una altra manera: se sobreentén que si el 155 vulnera les lleis i que per tant no s'han de seguir les ordres de l'autoritat espanyola creada per la intervenció autonòmica.

Segons ha apuntat l'entitat, en els propers dies el personal de l'Administració pot fer front a dues situacions: d'una banda, en un escenari en què la República s'imposi i per tant el Govern es mantingui, els funcionaris seran "cridats a sostenir el govern i el Parlament legítims"; en una segona situació —més complexa— en la qual "la violència de l'Estat" triomfi. En aquest cas, es demana fer "resistència passiva", és a dir, no respondre a les instruccions donades per la nova autoritat.

Per què el 155 se salta la llei?

Segons l'ANC, hi ha dos raons principals per les quals se sosté que l'article 155 va en contra de la llei europea, espanyola i catalana. D'una banda, la destitució del president i del Govern és, per a l'entitat una vulneració del dret fonamental al sufragi, a la participació i a la representació política.

D'altra banda, les mesures que hi ha darrera de l'aplicació contradiu el principi de democràcia, reconegut a la Carta Europea de Drets Humans, i altres drets com el d'informació, llibertat d'educació, igual i no-discriminació. En darrer terme, l'entitat recorda que els drets a llibertat de premsa i la seguretat, regulats per la Constitució, estan en perill.