L'Assemblea Nacional Catalana ha exigit a les candidatures independentistes un front de bloqueig al Congrés després de les eleccions del pròxim 28 d'abril. En un comunicat, l'ANC també ha demanat als partits que s'avanci clarament en el dret a l'autodeterminació de Catalunya i defensar el mandat de l'1-O.

Concretament, l'entitat sobiranista, ha reclamat als partits una unitat d'acció clarament independentista al Congrés, que segons ha considerat la mateixa ANC és el "front exterior" de Catalunya i que no generin "falses expectatives" de diàleg amb l'Estat espanyol, ja que l'única conseqüència seran "noves decepcions" i la desmobilització de la ciutadania.

L'ANC, no s'ha quedat aquí i també ha instat al Govern i al Parlament a avançar conjuntament cap a la independència i cap a la fi del procés d'acord amb el mandat de l'1-O per la via unilateral, l'únic camí possible per la creació d'un "diàleg multilateral posterior de resolució definitiva del conflicte".

Compromís ferm per culminar el procés

A part, l'ANC ha reclamat a les direccions dels partits i candidatures independentistes que es presentin a les eleccions espanyoles un ferm compromís per culminar el procés. Segons l'entitat sobiranista, això implica posar els diputats al Congrés al servei d'una estratègia col·lectiva per la independència i ha demanat la fi del temps del "peix al cove" i dels "pactes per engrunes".

Alhora, també han demanat que cap dels partits doni suport a la governabilitat de l'Estat espanyol si no està a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya. En relació amb això, l'entitat liderada per Elisenda Paluzie, ha sentenciat que el PSOE ha demostrat no estar a favor d'aquest dret, que no té voluntat d'acabar amb la repressió política i ha recordat que forma part del bloc del 155.