L'ANC s'està plantejant convocar una "aturada de país" a Catalunya per commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1-O. Així ho ha manifestat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, en una entrevista a RAC1, on ha afirmat que aquesta aturada podria ser "d'unes hores". Tanmateix, ha explicat que aquesta iniciativa encara és "molt embrionària" i que han de parlar-ho amb els sindicats i altres entitats sobiranistes.

Paluzie ha apuntat que els actes de commemoració de l'1-O variaran a cada territori, ja que considera que el referèndum va ser una feina col·lectiva, i "serà la col·lectivitat que va defensar el referèndum qui decidirà de quina manera el commemora".

Ha posat l'exemple de pobles de Girona "que van ser molt atacats" per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, com Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, en els quals es farà una cadena humana, i l'ANC obrirà una pàgina web on es recolliran tots els actes que se celebraran a Catalunya.

Polèmica pels llaços

Sobre l'agressió que va rebre una dona dissabte a Barcelona presumptament per treure llaços grocs, la dirigent de l'ANC l'ha qualificat de "polèmica molt lamentable i molt provocada per Cs".

Ha criticat que s'ha generat una polèmica sobre una baralla entre dues persones i ha alertat que hi ha grups a Catalunya que "van amb ganivets i la cara tapada" i que segons ella estan buscant que hi hagi una reacció i poder vendre el relat d'una societat on hi ha violència.

Mobilització pel judici

La presidenta de l'ANC ha assegurat que el dia que comenci el seny sobre la causa del procés independentista les assemblees exteriors de l'entitat convocaran manifestacions a les principals capitals europees i dels Estats Units per "internacionalitzar al màxim aquest judici de la vergonya". També ha assenyalat la possibilitat que se celebri un acte a Madrid coincidint amb el judici: "Si ens estem manifestant a París, per què no a Madrid".

Primàries per a les municipals

Quan se li ha preguntat per les primàries que impulsa l'ANC de cara a les eleccions municipals de l'any vinent, Paluzie ha confiat que els partits independentistes s'hi acabaran sumant, i ha recordat que en el passat els partits "també han tardat a sumar-se a candidatures unitàries i a determinats projectes", com va passar amb la llista de JxSí per a les eleccions de 2015.

Així, ha afirmat que han de ser optimistes perquè els partits vegin que les primàries tenen suport i "canviïn d'opinió", però que de moment el projecte està començant i han d'esperar.