L'ANC, la CUP i diversos col·lectius de l'esquerra independentista han fet una crida a la mobilització davant les 16 detencions efectuades per part de la policia espanyola pels talls a les vies de l'AVE a Girona del passat 1 d'octubre. Entre els detinguts hi ha els alcaldes de Celrà i Verges, a més d'un fotoperiodista d'El Nacional i activistes, entre els que hi ha el nebot del president Quim Torra

Els diferents col·lectius han fet una roda de premsa conjunta a la seu de la CUP, on han denunciat que es tracta d'un nou "embat repressiu" i d'una "operació política" que vol "perseguir i criminalitzar" la mobilització independentista. "Busquen intimidar davant l'inici del judici", han denunciat, davant l'imminent començament del procés judicial contra els presos i de les protestes ciutadanes que se'n derivaran.

A més, Xavier Pellicer, d'Alerta Solidària, ha assenyalat els Mossos com a "col·laboradors" necessaris de l'operatiu pel que ha demanat la dimissió del conseller Miquel Buch. "Veurem si el Govern és col·laborador necessari o una comparsa", ha alertat Pellicer, que ha titllat l'executiu català de ser "el govern de Vichy Catalan".

Pellicer també ha responsabilitzat la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, el ministre de l'Interior, Grande Marlaska, i en última instància també del president Pedro Sánchez, a qui ha demanant responsabilitats. També en aquest sentit ha denunciat la poca diferència entre PP i PSOE: "malgrat canvi de collar acaben essent els mateixos gossos". També així s'ha expressat Arkaitz Terron, de Poble Lliure, que ha defensat que "no lluitem contra un partit sinó un estat sencer" que té la mateixa "naturalesa totalitària del règim del 78".

Per altra banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que les detencions han estat "arbitràries" i fetes amb la voluntat d'"intimidar" i d'"acabar amb el moviment" independentista. També ha recordat que la Caixa de Solidaritat que gestiona l'entitat servirà també per sufragar les despeses d'avui. 

Finalment, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha parlat de "set de venjança" de l'Estat i ha cridat a "sumar forces" i a "mobilitzar-se" per "lluitar per la democràcia" i "fer front a la repressió". "És una situació greu que no podem normalitzar", ha defensat en aquest sentit.