Aquest any, la celebració de la Diada arriba enmig d'una negociació per a investir un president espanyol en què Esquerra Republicana i Junts per Catalunya tindran un paper clau. L'independentisme n'és conscient, i intenta apujar el preu del seu vot favorable exigint a canvi mesures concretes com ara la regularització del català al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu o una llei d'amnistia per als encausats del procés. Però l'Assemblea Nacional Catalana vol anar més enllà. En el manifest amb motiu de la Diada, l'entitat crida a fer efectiva la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) suspesa el 2017, tot aprofitant el "debilitament" de l'Estat espanyol. Així, ha demanat a Junts i a ERC que es posin d'acord "no per votar presidents espanyols de l'estat repressor", sinó "per activar, amb la majoria parlamentària que conformen els partits independentistes, la independència".

L'ANC assenyala que l'independentisme pot "debilitar i precipitar la fallida de l'estat" i "abocar els partits espanyols a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar a l'estat", per la qual cosa exigeix posar el reconeixement de l'autodeterminació com a únic condicionant per a entregar els vots a qualsevol candidat a la presidència espanyola. L'entitat, que recorda que l'any passat va denunciar "l'estratègia autonomista" del Govern, remarca l'augment de l'abstenció, que atribueix al fet que "la majoria independentista de Parlament es nega a fer efectiva la independència".

L'estratègia passa, segons l'entitat presidida per Dolors Feliu, per "no arribar a cap acord amb les institucions espanyoles que no sigui el seu respecte a allò que el Parlament decideixi per fer efectiva la independència". Per això argumenta que el "debilitament" ha de ser "aprofitat" per la cambra catalana per "activar, des d'ara, i fer efectiva la Declaració d'Independència congelada des de l'octubre del 2017". Si "la majoria política" continua sense respondre, "s'acabaran activant nous instruments polítics perquè la independència sigui una realitat en la propera legislatura". És en aquest marc que fa referència a la Llista Cívica, la qual ja va generar tensions internes a principis d'any entre diferents sectors de l'entitat.

L'ANC diu que la independència és necessària per "gestionar i controlar els recursos hídrics", per resoldre "la manca d'infraestructures" i per acabar "amb la persistent persecució política i judicial de la llengua catalana" i "amb la continuïtat invariable de l'espoli fiscal". "Ens fan perdre un temps preciós que Espanya utilitza per debilitar-nos i assimilar-nos com a nació", denuncien. Per tot plegat fan una crida a la manifestació de la Diada amb el missatge que "l'acord" que volen és "la independència de Catalunya": "I el volem aquí, a Catalunya, ara".