L’ANC i més de vint d’entitats han carregat contra la pujada del preu de la llum i han cridat a sumar-se a l’apagada d’aquest divendres convocada per ERC, EH-Bildu, Junts, la CUP, el BNG, Més Mallorca i Més Menorca.

En una roda de premsa feta davant de la seu d’Endesa a Barcelona, les entitats han llegit un manifest en què han acusat les empreses energètiques de formar part d’una estructura d’elits que s’enriqueixen a costa de l’Estat.

Les entitats també han acusat Foment de "còmplice necessari en aquesta pujada de preus" i el govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos de ser el "responsable polític" que "permet el patiment de la població davant l’abús de les elèctriques" amb la "seva inoperància davant d’aquesta situació d’injustícia".

david fernandez anc - anc

El vicepresident de l'Assemblea, David Fernàndez, a la roda de premsa / Foto: Assemblea

Per això, les entitats han cridat a "avançar cap a la sobirania energètica mitjançant un pla —acordat amb el territori— per dur a terme la transició energètica, accelerant la posada en marxa de l’energètica pública i verda de Catalunya, així com la regulació definitiva del sector privat". "Cal parlar, doncs, en termes de sobirania i independència energètica", han apuntat.

I també han cridat a seguir l'apagada promoguda pels grups de la Llotja de Mar i a mobilitzar-se: "Davant de tot plegat, convidem a la mobilització social i a la protesta focalitzada en contra d'aquests grans tenidors que juguen amb les nostres vides".

"Instem la societat catalana a autoorganitzar-se territorialment i de manera transversal, per fer un front comú social per aturar aquesta nova agressió de l’Estat i els seus tentacles de poder", han instat.

Alerta dels efectes

"Els homes i dones d’aquest país, hauran de destinar una part encara més elevada de la seva massa salarial a fer front al pagament dels subministraments bàsics. La pobresa energètica també desgasta la gent, la societat. La pobresa energètica ha provocat en la història recent del nostre país diverses víctimes mortals", han recordat.

I en relació amb la crisi derivada de la pandèmia, les entitats han alertat "del risc que representa aquesta tarifada de l’Estat per al teixit econòmic i empresarial dels Països Catalans". "Una tarifada que fa perdre competitivitat a les nostres petites i mitjanes empreses i autònoms, que pot posar en risc la recuperació econòmica després del sotrac de la pandèmia de la covid-19, així com escombrar centenars de llocs de treball", han denunciat.

Més de vint entitats

A més de l'Assemblea, la resta d'entitats que s'han adherit al manifest han estat: Òmnium, la Intersindical, l'AMI, la Fundació Dr.Trueta, la Crida LGTBI, Élite Taxi, la Fundació Vincle, Escoltes Catalans, la Plataforma per la Llengua, Anem per Feina, Unió de Pagesos, la Xarxa de Renovables de Catalunya, la FNEC, el Cercle Català de Negocis, Súmate, l'Associació d’Estudiants Progressistes, Universitats pels Drets Civils, la Plataforma 3 d’Octubre, el SEPC,  Acord d’Esquerres per la República Catalana, el Sindicat de Llogateres de Catalunya, Municipalistes per la República, L’Eina, l'Ens de l’Associacionisme Català i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

 

Imatge principal: representants de les diverses entitats contra la pujada de la llum davant de la seu d'Endesa / Foto: Marc González