La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha destacat aquest dimarts que l'independentisme "s'hi juga molt en les municipals", que se celebraran el maig de l'any que ve, i ha defensat que "és important tenir el màxim d'alcaldes independentistes". Paluzie ha fet aquesta valoració en una entrevita a Betevé ràdio, on ha recordat que "en el referèndum de l'1-O els ajuntaments van ser un peça important" i que "més de 700 alcaldes estan investigats per això". 

Sobre la possibilitat de configurar una llista conjunta de l'independentisme de cara a les municipals a Barcelona, i de la proposta de primàries conjuntes de Jordi Graupera, Paluzie ha assegurat que li sembla un "mecanisme interessant" perquè ha criticat que "el partidisme ha estat un problema per l'independentisme".

Preguntada per quina serà l'estratègia de l'independentisme en els propers mesos i sobre si es pot recuperar la Declaració Unilateral d'Independència, Paluzie ha assegurat que actualment "s'ha tancat una etapa" i que ara cal "definir estratègies". Tot i això, ha assegurat que mentre hi hagi majoria independentista al Parlament i al Govern "la possibilitat hi és". 

En aquest sentit, Paluzie ha assegurat "s'ha tancat una etapa amb la victòria de l'1-O", però ha recordat també que "s'ha visualitzat la naturalesa autoritària de l'estat i la repressió política" i, davant d'aquest fet, l'independentisme "no ha sabut com continuar ni aplicar el resultat del referèndum". 

Sobre el nou govern de l'Estat espanyol, liderat per Pedro Sánchez, la presidenta de l'ANC ha celebrat que "el màxim responsable de la repressió ja hagi quedat destituït", però ha recordat que el PSOE "també va col·laborar amb aquesta estratègia" i que no sembla que el flamant executiu tingui una posició diferent sobre "el dret a decidir i el dret a l'autodeterminació".