Tret de sortida. L'Assemblea Nacional Catalana ha anunciat aquest dimarts que ja han obert les inscripcions per a poder participar en la Via Pirinenca. L'esdeveniment, que pretén unir Catalunya amb el País Basc en un acte per reivindicar l'independentisme de tots dos territoris, se celebrarà el pròxim 2 de juliol. Es tracta de la primera gran acció convocada per entitats sobiranistes d'aquestes terres: a banda de l'Assemblea, s'hi sumen Gure Esku Dago i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Amb tot plegat, l'objectiu és reivindicar l’aspiració a la plena sobirania, a decidir lliurement el seu futur i a fer realitat la independència.

La Via Pirinenca connectarà en aquesta data el País Basc amb Catalunya a través de la serralada dels Pirineus amb punts de llum als cims que hi ha des d'Hondarribia fins al Cap de Creus, a l'Alt Empordà. En total, són uns 430 quilòmetres, i hi haurà una il·luminació simultània de més de 300 cims al llarg de tota la serralada amb farells especials i llanternes de llum. L'Assemblea celebra que, per primera vegada, els Pirineus s’il·luminaran de punta a punta, de l’oceà Atlàntic al mar Mediterrani. A la Via Pirinenca hi haurà molts cims preparats perquè hi pugui participar tothom que ho vulgui, però també n’hi haurà d’altres d’alta complexitat on l’activitat estarà estrictament reservada a muntanyenques i muntanyencs experts. L’acte central es realitzarà a Llívia des d’on es donarà el tret de sortida a l'acció.

Les entitats organitzatives volen reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa en favor del dret d’autodeterminació dels pobles. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles basc i català. Catalunya i Euskal Herria aspiren a la plena sobirania, a decidir lliurement el seu futur i a fer realitat la independència. Alhora, es reivindicarà que la veu d’aquests dos països sigui escoltada i s’exigirà respecte per als respectius pobles.

El Pedraforca, il·luminat

L'estiu passat es va presentar aquest esdeveniment a Sant Ponç de Molers, al Pedraforca. Més de 50 excursionistes van pujar la muntanya i van il·luminar el cim amb diversos farells. Aquesta presentació es va replicar al País Basc, en concret, a Aiako Harria (Guipúscoa), que també va il·luminar aquest cim. A l'acte polític al Pedraforca van assistir la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; el portaveu de Gure Esku Dago, Amalur Álvarez; el membre de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Pons, i Àngels Torrens, d'Artistes de la República.