L'Assemblea Nacional Catalana treu la munició. La investidura del socialista Pedro Sánchez amb els vots favorables de Junts i ERC ha generat un rebuig unànime entre la direcció de l'entitat independentista. Només saber-se el resultat de la votació d'aquest dijous, en què el president espanyol ha aconseguit el suport de 179 diputats, l'ANC ha estat taxativa en una piulada a les xarxes socials. "Avui es consuma la submissió dels partits independentistes al PSOE, que abandera el discurs d'haver 'normalitzat' la situació a Catalunya", ha dit l'entitat, en referència a la manera com els socialistes s'expressen sobre el conflicte amb l'Estat. El retret ha anat acompanyat d'un avís: "Cap perdó ens desmobilitzarà. La veu del poble català rau en els carrers i en el Parlament. Avancem cap a la República Catalana!".

La crítica contra l'acord ERC-PSOE

Fa dues setmanes, l'ANC ja va pronunciar-se en una línia similar contra l'acord entre ERC i el PSOE, tot assegurant que era "un retrocés per a l'independentisme i una submissió a l'Estat". En un fil de Twitter, l'Assemblea va criticar que "el conflicte amb l'Estat no se soluciona amb un perdó" —en referència a la llei d'amnistia—. "Si volen normalització, que reconeguin el dret a l'autodeterminació i la voluntat majoritària del Parlament", va manifestar. És veritat que ha reconegut que "l'amnistia serà positiva per a un gran nombre de represaliats", tot i que va advertir que "no està clar que els beneficiï a tots". "A més, exculparà els policies que ens van atonyinar l'1-O", va recordar.

Pel que fa a la continuació de la taula de diàleg, l'entitat independentista va considerar que "ha fracassat estrepitosament aquests últims anys i que no té cap credibilitat". "Tot indica que és una nova presa de pèl que no arribarà enlloc", va afegir. També va atacar la condonació de deute autonòmic, que va titllar d'un "nou café para todos perquè és d'aplicació a totes les comunitats autònomes". "És a dir, ens perdonen part del deute que hem generat per culpa del seu espoli fiscal, que continuarem patint", va resumir. I no va oblidar-se del suposat traspàs "integral" de Rodalies, que "dependrà d'una empresa amb la participació d'un 50% de l'estat espanyol, que podrà vetar les decisions estratègiques". "No estan clars ni els terminis ni el finançament", va reblar l'entitat.