L'escepticisme és la sensació que impera a l'Assemblea Nacional Catalana amb la renovada via del diàleg que el Govern de la Generalitat encetarà dimecres vinent amb l'Estat espanyol. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha estat clara: "Dubto que sigui pragmàtic pensar que del diàleg en trauràs un referèndum". Així ho ha afirmat en una entrevista a Ràdio 4, durant la qual ha alertat del risc que aquesta negociació acabi "afeblint" l'independentisme. 

Fer creure a la ciutadania que és possible arrencar del nou govern que lidera Pedro Sánchez un referèndum sobre la independència no és "realista", segons Paluzie. Insinua, en aquest sentit, que té un punt d'engany, i que pot "acabar traslladant que la independència és impossible". Per això, la líder de l'ANC ha demanat als socis de Govern que comencin a pensar "quan l'altra part digui que no reconeix l'autodeterminació, què farem?". 

Aquesta és la posició que va adoptar i defensar Paluzie durant la reunió de partits i entitats independentistes amb el president Torra i el vicepresident Aragonès aquesta setmana al Palau de la Generalitat. Des del seu punt de vista, el que cal és preparar les condicions per poder declarar la independència amb èxit, aprenent de tot allò que va fallar l'octubre del 2017. Ha avançat també que han optat per rebutjar la proposta de Quim Torra de participar a la taula de diàleg entre governs, perquè no són electes. "Una cosa és que estiguem en fase prèvia d’assessorament i fiscalització i l’altra és estar en la taula de govern a govern", ha afirmat. 

Si bé ha intentat ser prudent a l'hora de criticar obertament Esquerra Republicana, se li ha entès tot. La presidenta de l'ANC ha ressaltat que les posicions que defensa la seva entitat "no són diferents de les que es defensaven el 2012, 13 i 14, potser són els altres que han canviat el que deien, és evident". En la mateixa línia, ha confessat que no entén "què vol dir independentisme pragmàtic" i ha alertat que "cada vegada que s'ha cregut en el diàleg s'han comès errors". Ha posat com a exemple que des de l'Estat a Puigdemont "el van enganyar" l'octubre del 2017. 

Sobre la guerra oberta entre JxCat i ERC, ha constatat que "la divisió de l'independentisme desanima" i ha reconegut que tot i que "fa molt de temps que hi ha desconfiança, ara s'ha incrementat". Segons ha explicat, l'ANC ha guanyat 10.000 nous socis en 2 anys. Ara en són 49.400.