L'Assemblea Nacional Catalana manté la seva activitat per internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Aquest dimarts i dimecres, l'entitat ha participat a la Human Dimension Conference de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), un acte que s'ha celebrat a la capital polonesa de Varsòvia amb la mirada centrada en la defensa dels drets humans i la democràcia al continent europeu. La trobada reuneix organitzacions internacionals, governs i societat civil per contribuir a la protecció i promoció dels drets humans. En aquest context, l'ANC ha aprofitat l'escenari per denunciar les accions de les autoritats espanyoles per reprimir el moviment independentista.

L'entitat independentista participa regularment a les conferències i fòrums de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa sobre drets humans per a realitzar intervencions orals a les respectives sessions, a més de presentar declaracions escrites per denunciar les violacions de drets per part de les institucions espanyoles contra el poble de Catalunya. En aquesta ocasió, ho ha fet de la mà del secretari nacional de l'ANC, Jordi Vilanova, qui ha intervingut aquest dimarts en la primera sessió de la conferència per abordar temes com la repressió, la persecució política de membres electes i activistes catalans, l'escàndol del cas d'espionatge CatalanGate i la violació dels drets humans per part de l’Estat espanyol.

En el marc de la sessió, que estava centrada en l’estat de les Institucions Democràtiques, Vilanova ha denunciat una onada de repressió sense precedents per part de l’Estat espanyol: “Des del 2017, més de 3.000 persones han estat empresonades, multades, processades, inhabilitades o estan pendents de judici”. El representant de l'ANC ha subratllat que les institucions de la Unió Europea també s'han vist afectades per la repressió de l'Estat contra els catalans, ja que el president a l’exili Carles Puigdemont i altres eurodiputats han vist vulnerats els seus drets parlamentaris i la seva immunitat.

Crida a l'OSCE a visitar Catalunya

Vilanova també ha posat de relleu el fet que el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides hagi denunciat recentment que l’Estat “va violar els drets polítics recollits a l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de quatre diputats del Parlament de Catalunya en suspendre'ls el 2018 de les seves funcions públiques abans de la seva condemna, violant, per tant, els drets polítics de milions de ciutadans que els van votar”. Finalment, Vilanova ha fet una crida a les autoritats de l'OSCE, especialment al Comissionat de l'OSCE per a les Minories Nacionals, que visitin Catalunya, investiguin els fets denunciats, i prenguin mesures perquè les autoritats espanyoles cessin la seva persecució política contra els representants i els activistes polítics catalans.