L'Assemblea Nacional Catalana manté la seva agenda internacionalista. Malgrat que l'agenda bulli d'activitat per a l'entitat independentista, després d'una gran manifestació la passada Diada que ha obligat els partits a recollir la urgència de fer avançar el procés, encara han aconseguit trobar el temps per fer prosperar l'activitat exterior. Una delegació de l'ANC, encapçalada per la seva presidenta, Dolors Feliu, s'ha dirigit als Estats Units per assistir aquesta setmana a un esdeveniment públic en què es presentarà un informe que vol ajudar a "internacionalitzar la lluita del poble de Catalunya per l'autodeterminació, i per denunciar la repressió espanyola contra el moviment independentista català".

L'acte, coorganitzat per l'entitat, tindrà lloc aquest pròxim dimecres a Nova York a les 13.00, hora local. L'informe que s'hi presentarà té per objectiu potenciar la veu dels pobles i nacions que no tenen presència a les Nacions Unides, i es titula Tools of Opression: How self-determination movements are silenced (Eines d'Opressió: Com els moviments d'autodeterminació són silenciats). Elaborat per l'Organització de Nacions i Pobles No Representats, la plataforma, creada el 1991, dona veu a aquelles nacions i pobles que no tenen presència a les Nacions Unides en defensa dels seus drets humans bàsics. Tots els seus membres lluiten per fer realitat els seus drets a la participació civil i política i a l'autodeterminació, i en molts casos estan sotmesos a diverses formes de repressió.

Així, el document analitza com governs de diferents parts del món, especialment de països no democràtics, estan aprofitant la resposta repressiva de l’Estat espanyol, un estat suposadament democràtic i membre de la UE, contra el moviment independentista català, com a pretext per implementar mesures similars a fi de reprimir i criminalitzar els moviments pacífics d'autodeterminació i oprimir les minories i comunitats indígenes. De la mà de l'UNPO, l'informe posa la llum sobre les eines de repressió que els estats autoritaris utilitzen contra els pobles i nacions sense estat.

Amb Elisenda Paluzie com a ponent

La presentació de l'informe tindrà lloc en el marc de la 77 sessió de l'Assemblea General de l’ONU a Nova York. A més, els representants de l'ANC es reuniran a Nova York i Washington DC amb delegacions estatals davant l'ONU, càrrecs polítics dels Estats Units, i ONG per discutir la situació relativa a la lluita per la independència de Catalunya i les accions repressives de l’Estat, així com discutir perspectives de cooperació amb relació a aquestes qüestions. A més de la delegació de l'ANC, també hi serà l'expresidenta de l'entitat Elisenda Paluzie, que participarà com a ponent a la sessió. I és que fa només uns mesos, Paluzie va ser anomenada vicepresidenta de l'UNPO, havent mantingut la seva posició tot i deixar l'Assemblea. També hi seran el secretari general de l'UNPO, Ralphj Bunche, i representants kurds, mongols i tàrtars.