L'Assemblea Nacional Catalana ha denunciat la falta d'imparcialitat del poder judicial espanyol i ha demanat protocols de control de programari Pegasus. L'ANC ha plantejat aquestes reivindicacions en la quarta sessió del Fòrum de les Nacions Unides sobre Drets Humans, Democràcia i Estat de Dret, per denunciar l'afer del Catalangate, l'escàndol de ciberespionatge més gran a Europa que ha afectat almenys 65 personalitats independentistes, pel qual l’estat espanyol continua impune. L'Assemblea Nacional Catalana ha participat en l'última sessió d'aquest fòrum de l'ONU celebrada els dies 24 i 25 de novembre a Ginebra.

La secretària nacional Eva Pruneda Ruiz ha intervingut en la trobada per denunciar que l'ANC havia estat objectiu d’una guerra judicial per part de les autoritats espanyoles, així com víctima d'espionatge indiscriminat amb Pegasus, pel qual no hi ha hagut cap classe de reparació ni s’han exigit, per ara, responsabilitats. Pruneda ha sentenciat que “des de la nostra experiència, no podem trobar neutralitat veritable als tribunals espanyols. El poder judicial i la política espanyola estan intrínsecament lligats”. Durant la reunió s'han analitzat les oportunitats que tenen les democràcies i els reptes que afronten. L'esdeveniment en línia ha reunit estats, organismes i agències de les Nacions Unides, organitzacions de drets humans, acadèmics i organitzacions no governamentals.

Norma sobre l'ús de Pegasus

Igualment, Eva Pruneda Ruiz ha insistit en una segona intervenció en la importància d'establir una cooperació entre les Nacions Unides i el Parlament Europeu per determinar una norma bàsica per a l'ús del programari espia Pegasus i la protecció dels drets fonamentals. La secretària general de l'ANC ha posat èmfasi en la negativa de les autoritats espanyoles a investigar l'escàndol d'espionatge del Catalangate, un fet, va indicar, que estableix un precedent perillós per als defensors de la dissidència i dels drets humans a tot el món.

La denúncia de l'Assemblea en aquest fòrum de Nacions Unides ha tingut lloc dies després que es conegués el contingut de l'informe que està treballant el Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus, i que assenyala directament el govern espanyol. Segons destaca l'ANC, les proves de l'informe apunten que l'Estat és el responsable del CatalanGate. En fer-se públiques les conclusions preliminars de l'informe avant d'això, l'entitat va exigir que els partits del Parlament que reaccionessin amb contundència i suspenguessin tota col·laboració i negociació amb el govern espanyol.

L'ANC reclama la creació d'una comissió internacional independent, impulsada pel Parlament de Catalunya, que permeti resoldre tots els dubtes que encara planegen al voltant del CatalanGate. També defensa l'obertura d'un servei real i efectiu d'empara de les persones espiades, dotant-les de defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica.