L'ANC ha exigit aquest dijous als grups de JxCat i ERC al Congrés dels Diputats que votin "no" a la investidura de Pedro Sánchez. En una carta dirigida als seus associats, demanen a les dues formacions de no donar suport a la governabilitat de l'Estat si no "respecta" el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

"El PSOE també ha demostrat que no respecta ni té la voluntat de posar fi a la repressió política: forma part del bloc del 155. Europa i el món no entendrien que donéssim suport a un partit còmplice de la dissolució il·legal del Parlament i el cessament del Govern", conclouen.

A la circular l'ANC situa a Catalunya, i no pas fora, "l'embat polític per resoldre el procés d'autodeterminació" perquè considera que tant els poders de l'Estat com els partits polítics amb opcions de govern han dit que no acceptaran dialogar sobre l'autodeterminació.

"És un gravíssim error polític generar expectatives de diàleg amb l'Estat. Tornem a denunciar la preocupant regressió autonomista de les forces polítiques catalanes que un dia van declarar la independència i ara tornen a les lluites partidistes per l'hegemonia electoral", critiquen.

Lamenta que el Parlament i el Govern continuïn "paralitzats i s'encarin en la recuperació d'una acció purament autonomista de curt abast i sense cap estratègia compartida".

Per això l'ANC fa una segona demanda: que JxCat i ERC "respectin els anhels de la societat civil i actuïn amb una única veu, d'acord amb el Govern i el Parlament", a qui insten a avançar clarament el desenllaç del procés d'autodeterminació.

Insisteixen a fer-ho "d'acord amb el mandat de l'1-O, per la via unilateral, l'únic camí possible per generar un diàleg multilateral posterior de resolució definitiva del conflicte."