La xiulada que ha rebut el president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dijous durant la manifestació contra la cimera hispanofrancesa ja ha rebut la rèplica de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu. Ella mateixa ja va advertir fa uns dies, en una entrevista a ElNacional.cat, que l'oposició entre els diferents sectors de l'independentisme era previsible. "L'objectiu està posat en els estats espanyol i el francès, en la cimera, i en la voluntat d'independència per poder prendre les decisions des del poble català. Però de vegades hi ha discrepàncies en el món independentista que no hem de maximitzar, perquè tot és fruit d'estar intentant avançar. Hi hauria molta tranquil·litat si tots apostéssim per un diàleg que pot durar anys i panys, però hi ha diferents visions", va afirmar aleshores.

Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

 

Avui s'ha tornat a referir a la "contradicció" que veu en la posició dels republicans: mentre que ERC ha volgut fer acte de presència a la gran mobilització, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha optat per participar a la cimera juntament amb els mandataris espanyol i francès, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Segons Dolors Feliu, és aquest doble posicionament que ha generat recels entre l'independentisme i que ha provocat l'escridassada. "Hi ha contradiccions entre el Govern i el partit que la ciutadania no veu bé", ha afirmat. A més, ha recordat que els governants i representants polítics saben que estan "exposats a la crítica", i que els retrets són tan sols una exhibició de la "llibertat d'expressió". Ara bé, la presidenta de l'ANC també ha volgut deixar clar que ella no dona suport a la xiulada, sinó que tan sols constata per què s'ha produït.

D'altra banda, Feliu també s'ha dirigit directament contra Pedro Sánchez i Emmanuel Macron per advertir que Catalunya "és una nació sencera" que vol decidir el seu futur. "Aquest acte en que venen aquí a pactar matèries que afecten Catalunya, també les seves fronteres, no és de ben rebut", ha dit, en referència als acords que s'han de gestar entre les dues parts en àmbits com les infraestructures. Per contra, Feliu ha estat clara amb què vol la ciutadania catalana dels dos dirigents: "Volem el reconeixement de l'autodeterminació, dels nostres drets fonamentals, culturals i de llengua".

Oriol Junqueras marxa

Esquerra Republicana va decidir sumar-se aquest dijous a la manifestació contra la cimera hispanofrancesa del MNAC. Però el seu president, Oriol Junqueras, ha acabat marxant de la font màgica de Montjuïc escridassat entre crits de "fora botiflers" i "Puigdemont, el nostre president". Algú fins i tot ha estat més contundent: "Junqueras, traïdor, et volem a la presó". Abans, en declaracions als periodistes, el dirigent republicà havia reivindicat que la democràcia es defensa "dins i fora de la cimera", en referència a la presència del president Pere Aragonès.