'Jo pago a Catalunya', aquesta és la campanya que ha presentat l'Assemblea davant de la seu de l'Agència Tributària de Catalunya, ATC, a la Zona Franca de Barcelona. L'objectiu? Animar a la ciutadania a presentar la declaració de la renda de l'any 2020 a aquesta entitat, en comptes de l'espanyola. La presidenta de l'Assemblea. Elisenda Paluzie, ha definit l'acció com un "acte d'empoderament ciutadà".

cartell assemblea

Cartell de l'Assemblea per la campanya 'Jo pago a Catalunya'

La crida va dirigida als partits polítics, les administracions com poden ser ajuntaments o diputació, les empreses, els autònoms i tothom que tributi. Una especial incidència s'ha donat amb els autònoms als qui animen a perdre la por: "Es pensaven que no podrien o era complicat i és molt fàcil. Tot i això, el sistema diu que és molt difícil, tan sols es tracta d'anar al portal web de l'agència i adonar-se que aquesta no és la realitat".

A més, també han comptat amb el suport d'una mostra representativa d'aquests col·lectius com Carles Furriols, de la Fundació Trueta; Jordi Roset de Petrolis Independents; Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló; entre d'altres.

"Ens diuen que és un gest simbòlic només però serveix per demostrar i fer rutllar l'administració de Catalunya per quan aquesta compti amb un estat independent", ha assegurat Paluzie que està convençuda que aquesta mena d'accions "són importants que es coneguin i preparin" la ciutadania.

No obstant, la presidenta de l'ANC a reconegut que actualment l'Agència Tributària de Catalunya transfereix els impostos a Hisenda, però ha assegurat que la sobirania fiscal suposa un "exercici pràctic" dels procediments a seguir i ha demanat a les administracions catalanes "estar preparades". La compareixença d'aquest dimarts forma part d'una campanya iniciada a la tardor de 2020 per impulsar la ciutadania a pagar impostos al Govern, en comptes de l'administració espanyola.

La Campanya de la Renda i Patrimoni de 2020 va donar el tret de sortida a l'Estat espanyol el passat 7 d'abril per a la presentació de declaracions per internet, i el 2 de juny per a la presentació a les oficines, perllongant fins el dimecres 30 de juny d'enguany. Mentre que els contribuents que desitgin realitzar per telèfon la declaració de renda podran fer-ho a partir del 6 de maig. 

Foto de portada: acte institucional de l'Asssemblea