La persecució que l'independentisme pateix per part de l'Estat ha arribat a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) de la mà de l'Assemblea.

L'entitat independentista ho ha fet a través de tres dels seus secretaris nacionals, Carles Fité, Erika Casajoana i Bàrbara Roviró, que han denunciat els efectes de la judicialització del procés en la conferència 'Supplementary Human Dimension Meeting – Democratic Law-Making: Ensuring Participation' (Legislació democràtica: assegurant la participació). També han convidat els experts de l’OSCE a visitar Catalunya i conèixer la situació de primera mà.

Fité ha denunciat l’increment de l’ús del lawfare per part de les autoritats espanyoles arran de l'1-O. “Les autoritats espanyoles han llançat una onada de persecució política contra activistes de la societat civil i representants elegits democràticament”, ha apuntat.

I ha afegit: “El poder judicial espanyol ha intervingut l’activitat parlamentària catalana, abolint lleis i anul·lant resolucions sobre drets socials, econòmics, civils i polítics aprovades per la Cambra catalana”.

L'empresonament de Forcadell

Per la seva banda, Casajoana ha denunciat la repressió espanyola contra l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell: “Malgrat les crides de llibertat per part d’organitzacions internacionals com el Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detenció Arbitrària i Amnistia Internacional, Forcadell va passar dos anys en presó preventiva i va ser condemnada a onze anys i sis mesos de presó el 2019 per haver permès un debat parlamentari sobre la independència”.

Finalment, Roviró ha exposat els casos de censura i persecució basats en l’esfera digital. “Des del 2017, les autoritats espanyoles limiten la capacitat de les organitzacions de la societat civil a Catalunya per desenvolupar les seves activitats, fent ús del lawfare i la persecució política, i reduint el dret a la llibertat d’expressió i participació pública”, ha subratllat.

Tal com ha recordat la mateixa entitat, l’Assemblea participa regularment en les conferències sobre drets humans de l'OSCE "amb l’objectiu de fer intervencions i presentar dossiers per denunciar les violacions de drets humans de les institucions espanyoles contra el poble de Catalunya".

Què és l'OSCE?

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) és una organització internacional formada per 57 Estats que pretén mediar entre països en tasques relacionades amb la prevenció i gestió de conflictes.

L'OSCE està reconeguda com a organisme regional conforme al capítol VIII de la Carta de les Nacions Unides i està formada per tots els països de la UE, Rússia, els països de l'Àsia Central, Mongòlia, els Estats Units i Canadà.

 

Imatge principal: "Reunió de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE / OSCE