L'ANC i el Consell per la República s'han plantat davant la decisió de la Junta Electoral de Barcelona de prohibir els actes d'homenatge als presos polítics i represaliats, durant la campanya electoral, i han afirmat que els celebraran igualment. 

"Malgrat la prohibició de la Junta Electoral de Barcelona, l'ANC manté les concentracions de suport a represaliades i represaliats. Defensem la llibertat d'expressió i el dret de manifestació!", ha indicat.

La coordinadora de la comissió de gestió jurídica i de seguretat de l’Assemblea, Jordina Sonet, ha explicat que els actes que preparen “no són actes de propaganda electoral, sinó actes de protesta contra la repressió”. En aquest sentit, ha manifestat que es “torna a utilitzar com a excusa la campanya electoral per limitar drets”.

Sonet ha criticat que la Junta Electoral “cada vegada fa una interpretació més restrictiva del dret a reunió i de llibertat d’expressió”. De fet, no ha descartat que “continuïn arribant més restriccions i limitacions d’aquesta mena”.

L’Assemblea ja ha presentat els recursos als organismes competents.

La Junta Electoral defensa que “en aquestes reunions es fa apologia dels drets i qualitats de líders polítics a la presó o a l’exili, que són figures emblemàtiques al capdavant de partits que competeixen entre si i amb altres partits a les eleccions, de manera que indirectament deriven en reunions de suport electoral a les formacions polítiques a les quals pertanyen”.

També el Consell per la República, òrgan de l'exili a Waterloo, ha cridat a "desobeir" la decisió de la Junta Electoral. "Davant aquest nou atac a la llibertat d’expressió i llibertat política, el Consell per la República insta a desobeir aquesta injusta decisió. Així doncs, convidem a tothom a celebrar aquestes trobades a les dates ja concertades complint amb les mesures contra la Covid-19. A més, des del Consell posem de manifest que una institució jurídica espanyola com la Junta Electoral reconeix que a Espanya hi ha presos polítics i exiliats, ja que així és com s’hi refereix la resolució judicial", ha indicat en un comunicat.

"No permetrem que tornin a vulnerar els drets dels catalans i instem a la població a exercir-los. Sense drets humans no hi ha democràcia i reivindicar la seva protecció no és fer política partidista, sinó exigir a l’estat el compliment de les seves obligacions jurídiques", ha afegit.

Ha indicat que les concentracions estan previstes pels dies 1 i 8 de febrer davant els ajuntaments.