L'ANC ha convocat una nova cremada massiva de fotografies de Felip VI davant de tots als ajuntaments de Catalunya. Segons ha informat la mateixa entitat sobiranista, aquesta acció serà la prèvia a la gran manifestació contra la visita del mateix monarca espanyol a Barcelona d'aquest divendres, on també han convocat una concentració els CDR.

Segons ha anunciat l'ANC, davant l'arribada de Felip, que vindrà acompanyat del president espanyol Pedro Sánchez, criden la societat a donar-li "una càlida benvinguda" i rebre'l "com es mereix" el divendres.

En la convocatòria d'aquesta mateixa acció, l'entitat presidida per Elisenda Paluzie recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans ja va sentencia que cremar fotografies dels monarques espanyols és legal i que s'empara dins la llibertat d'expressió, fet que contrasta amb les sentències de la Justícia espanyola, que amb anterioritat havia dictat sentència contra la crema de fotografies de Felip VI.

Pel que fa a la concentració del divendres a Barcelona, l'ANC no ha donat cap detall. Encara no han anunciat el lloc de la concentració ni en què consistirà i demanen estar atents en les pròximes hores.

Plantades al Rei i Sánchez

L'acció de l'ANC i els CDR contrasta amb l'opció de la primera plana política catalana, que ha decidit no acceptar la invitació per anar a l'acte que presidiran Felip VI i Pedro Sánchez a Barcelona.

De fet, ni el Govern, ni Parlament ni tampoc l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau aniran a l'acte en qüestió. El primer a pronunciar-se va ser el vicepresident Pere Aragonès, que va declinar la invitació davant la presència de Sánchez i Felip VI, tal com ja ha fet el Govern en les últimes ocasions que la monarquia ha visitat Catalunya.

La següent va ser Colau, que va assegurar que ha optat per destacar les "males praxis" de la Casa Reial per declinar la invitació. L'alcaldessa va assegurar que "no participaré en els actes protocol·laris del Rei fins que la Casa Reial no doni les explicacions que ha de donar", va dir a Betevé.

Per la seva part Torrent ho ha anunciat aquest mateix dimarts en una entrevista a Antena 3. En aquesta, el president del Parlament ha explicat que a Catalunya hi ha una majoria de catalans amb plantejaments republicans que està en contra d'una monarquia "que porta a l'esquena casos de possible corrupció".