L'ANC ha manifestat després de transcendir la proposta dels comuns d'elaborar una Constitució catalana, que la seva solució és la independència. 

"Si el que vols és una Constitució catalana en una República, la teva solució no es troba en un règim monàrquic que retalla Estatuts i que vulnera drets i llibertats per mantenir l'estatu quo. La teva solució es diu independència. Som-hi", ha indicat l'ANC.

El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha explicat que el 19 de gener celebraran un Consell Nacional en el qual tancaran un document per "reorientar" la tàctica i l'estratègia del partit.

En una entrevista d'Europa Press ha explicat que el document encara no està tancat i que la menció que fa a l'aposta per una constitució catalana va en la línia de superar l'Estatut que han defensat des del principi.

"Per nosaltres una constitució catalana no és res més que la carta de voluntats que ha de tenir un territori que comparteix sobiranies amb altres territoris", ha concretat el també diputat d'ECP al Congrés.

Mena ha explicat que els comuns defensen una Catalunya sobirana en el marc d'una república plurinacional i això no és incompatible amb construir un procés constituent que el que faci sigui apostar per aquesta sortida política".